Veridice 231 – Deficitul și importul forței de muncă în România

Un studiu recent estimează că economia românească va avea nevoie în următorii 3 ani de peste 1 milion de noi oameni în câmpul muncii.

Însă nu întreaga țară suferă de aceleași probleme. În București, Cluj sau Constanța avem deficit de forță de muncă, în timp ce în Harghita, Sălaj sau Ialomița avem deficit de locuri de muncă.

Pe lângă migrația românilor către zonele țării în care își pot câștiga traiul, o a doua soluție este importul forței de muncă.

În cazul cetățenilor Uniunii Europene lucrurile sunt relativ simple, este nevoie doar de salarii atractive și pachete de relocare. Însă în cazul cetățenilor extracomunitari Guvernul stabilește numărul maxim acceptat anual, iar birocrația este considerabilă.

Dacă în 2013 plafonul era de 1500 de oameni, anul trecut ajunsesem la 7000, ca în 2019 să vorbim despre 20.000 de muncitori străini din afara UE ce pot fi admiși pe piața muncii din România.

Însă indiferent că vorbim despre candidați români sau străini, în următorii 10 ani companiile românești vor fi obligate de condițiile pieței la investiții considerabile în formare profesională, fie că vorbim despre instruirea tinerilor absolvenți, actualizarea competențelor angajaților existenți sau reconversia profesională pentru cei deja trecuți de a doua vârstă.

În același timp, va trebui să facem față și provocărilor generate de revoluția noilor tehnologii găsind soluții eficiente pentru creșterea competivității companiilor românești.

Ne așteaptă vremuri tensionate și avem nevoie de oameni cu viziune și tărie de caracter pentru a ne asigura că familiile, companiile și țara noastră vor ieși învingătoare din această transformare a lumii în care trăim.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *