Veridice 206 – Rentabilitatea achiziției unei clădiri cu risc seismic pentru investiția într-o nouă construcție

Bine v-am regăsit! Primăria Capitalei a republicat recent lista clădirilor cu risc seismic, iar cele cu bulină ajung la 345. Alte 352 sunt încadrate la risc seismic II, iar majoritatea sunt în centrul Capitalei.

Deși expertizarea celor mai multe imobile este din anii 90, ritmul consolidării rămâne unul foarte scăzut. Mai mult, îngrijorătoare este şi lipsa expertizarilor din ultimii 15 ani pentru a înțelege care este exact riscul seismic al clădirilor vechi. Între nevoia de a salva monumentele istorice și de a crea spații moderne în zonele centrale, trebui gândit serios care este viitorul suprafetelor cu risc seismic din București.

O cladire „cu bulina” este căutată în primul rând datorită prețului pe mp redus, asta deşi este într-o zonă centrală. Investitorul ar avea 2 posibilități. Prima ar fi să păstreze clădirea pentru el, ori să o demoleze şi să construiască un imobil nou pe terenul aflat în zonă bună.

Doar că, în cazul demolării, poate fi făcut un calcul privind pretul maxim pe care ar trebui sa il platiti pentru o asemenea cladire astfel incat demersul sa fie unul profitabil. Noi am făcut o simulare de calcul privitoare la pretul cu care este rentabil să cumperi o clădire cu risc seismic și să investești într-o nouă construcție. (CG FULL) Vorbim in exemplul nostru despre un imobil de 500 de mp pe care vreţi să îl demolaţi. Veţi plăti în medie sa zicem 30 de euro pentru fiecare metru pătrat demolat. Asta înseamnă 15 mii de euro pentru a goli terenul. Apoi, o clădire nouă, de aceeaşi dimensiune, ridicată de la zero, va costa în jur de jumătate de milion de euro. Dar la asta se adaugă, bineînţeles, şi costurile cu demolarea precum si profitul dezvoltatorului imobiliar. În total, peste 715 mii de euro pentru un spaţiu complet nou, în centrul oraşului. Acum, dacă am lua în calcul o chirie medie lunară de 12 euro pe metru pătrat si o recuperare a investitiei in cca 10 ani, ar rezulta ca pretul maxim nu ar trebui sa depaseasca 200 mii euro.

Iar asta în cazul ideal în care nu vă blocaţi în birocraţie pentru că vorbim totuşi de centrul Bucureştiului unde sunt şi multe case monument istoric. Detalii suplimentare găsiţi şi pe pagina noastră de Facebook. Ne vedem şi săptămâna viitoare. Până atunci, numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *