Veridice 125 – Clădirile și valoarea de piață

Va propun astazi sa revenim asupra unui subiect pe care l-am atins tangential in emisiunile anterioare. Sa vorbim despre valoarea de piata a unei cladiri.

Acest subiect a revenit recent in spatiul public atat in sfera guvernamentala cat si in comisiile parlamentare, prin intentii de modificare a codului fiscal, respectiv, se propune sa se calculeze impozitele pe cladiri, utilizandu-se valoarea de piata a acestora.

Pentru a clarifica lucrurile de la bun inceput, aceste proiecte de acte normative, exclud terenul „din ecuatie” si valoarea de piata a acestuia. Si atunci va intreb: stiti dumneavoastra ca se tranzactioneaza in mod uzual casele de locuit in Romania fara terenul pe care acestea se afla? Evident ca nu. Este ca si cum am spune ca impozitam motoarele masinilor la valoarea de piata si nu la capacitatea cilindrica. Doar ca motoarele nu au valoare de piata pentru ca nu se cumpara uzual separat de masinile in care sunt montate.

Si totusi de ce se insista asupra acestui demers? Pentru ca suna bine? Pentru ca asa am promis FMI? Pentru ca avem
nevoie de bani mai multi la buget?

Oricare ar fi raspunsul corect nu se justifica sa aprobam o norma care nu este aplicabila.

Daca se doreste introducerea notiunii de valoare de piata atunci sa se schimbe filozofia impozitului pe cladiri si sa se impoziteze proprietatea imobiliara (cladire + terenul aferent, care nu se confunda cu terenul strict de sub cladire) la valoarea de piata a acestora. Acest sistem exista si in Europa si in USA. Sa se analizeze insa si impactul unei asemenea masuri atat asupra bugetelor locale cat si asupra bugetelor proprietarilor de case.

Daca introducerea acestei notiuni, valoare de piata, este doar un moft, atunci sa se renunte la aceasta idee pentru ca tehnic vorbind este imposibil de aplicat. Stim ca politicul poate decide orice, si majoritatea parlamentara intr-o democratie, are acest drept. Dar sa aprobe norme care sa poata fi puse in aplicare.

Mai multe detalii despre aceasta operatiune gasiti pe pagina de facebook a emisiunii.

In emisiunea viitoare vom vorbi tot despre valoarea de piata dar in contextul Cuminteniei Pamantului.

La revedere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *