Veridice 208 – Apartament nou sau vechi: cât vor valora în 2038?

În goana după o casă, ne lăsăm de multe ori conduși de emoții, pierzând din vedere criteriile importante pe termen lung. De exemplu, dacă este nou, nu este automat și bun de cumpărat.

Atunci când analizăm prețul, acesta este primordial influențat de locația imobilului, abia apoi de vechimea sa. Desigur, excludem din start construcțiile vechi cu risc seismic.

Doar că locuințele noi nu prea sunt în locații centrale sau măcar bine poziționate, cum sunt cele vechi. Pe de altă parte, apartamentele vechi au nevoie de investiții care, în final, scumpesc un apartament cumpărat inițial mai ieftin. Și atunci, dacă tot urmează să ne îndatorăm pe 20 de ani, există o cea mai bună achiziție?

Important de reținut este că, pe termen lung, putem investi în renovarea și recondiționarea unui apartament plasat avantajos în oraș. Ce nu putem face este să-l mutăm într-o zonă mai bună.

Noi am făcut o simulare de calcul care implică un credit ipotecar pe 20 de ani pentru două apartamente cu trei camere: unul nou și altul vechi – ambele aflate în aceeași locație sau într-una similară din București. Primul lucru pe care l-am văzut este că un apartament vechi este cu peste 22.000 de euro mai ieftin decât unul nou. Se adaugă și costurile unui credit și, la final, pentru apartamentul nou ajungi să plătești în plus 19.000 de euro, față de 15.000 în cazul unuia vechi.

Prin urmare, avantaj la achiziție are apartamentul vechi. Doar că problemele uneori încep abia după semnarea contractului. Dincolo de aspectele estetice, vechimea instalațiilor sanitare și a celor electrice, starea apartamentului sau cea a blocului în care se află, toate sunt criterii care, cel mai probabil, vor genera investiții suplimentare în timp.

Trebuie spus că în ultimii 5 ani prețul mediu în euro cerut pe mp pentru apartamentele vechi de 3 camere din București a crescut cu 23%, însă pentru cele noi – cu 28%. Pentru că obținem venituri în lei, adăugăm creșterii prețului 5 pp din cauza deprecierii monedei naționale.

La fel de important este și scopul achiziției. Ne trebuie o locuință sau vrem o proprietate pe care s-o închiriem?

În primul caz vom analiza calitatea vieții pe care ne-o poate oferi. Vom căuta o zonă sigură, fără prea mult zgomot, proximitatea față de grădiniță, școală, parc, hipermarket, piață, dar și disponibilitatea locurilor de parcare de la primărie, distanța până la locul de muncă sau o stație de metrou, fluxul traficului din cartier.

În al doilea caz, vom analiza argumentele proprietății pentru tipul de chiriaș pe care îl vizăm (studenți, cupluri, familii, companii, etc.): cât mai aproape de centru sau de bulevardele principale ale orașului, de instituții de învățământ universitar sau de clădirile de birouri, ori cât mai aproape de nodurile importante de transport în comun.

Și, dacă ne întoarcem la exemplul nostru, vedem că rata pentru o casă nouă este de puțin peste 500 de euro, adică o chirie greu de obținut dacă apartamentul este prea departe de centru, în timp ce în cazul unui apartament vechi, rata ar fi de puțin peste 400 de euro, ceea ce echivalează cu o chirie sub media pieței actuale.

În concluzie, nu există un câștigător clar în lupta nou sau vechi. Depinde foarte mult de scopul pentru care îl cumpărați, locația acestuia și calitățile clădirii în care se află. Important este să vă luați timp și să adunați toate informațiile de care aveți nevoie pentru a lua o decizie bună pe termen lung și foarte lung.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *