Veridice 144 – Profesiile liberale (1)

Bine v-am regăsit!

Discutăm astăzi despre profesiile liberale, independente mai clar, în condițiile în care, în urma ultimelor modificări ale Codului Fiscal sunt mulți cei care se întreabă dacă nu e cumva mai avantajos să fie liber prefesioniști decât salariați.

Singura definiție a profesiilor liberale din legislația românească o găsim în codul Insolvenței și spune că profesia liberala este exercitată în baza unei calificări profesionale, cu titlu personal, pe propria răspundere şi în mod independent, implicând activităţi de natură intelectuală în interesul clientului şi servind interesul public. Caracteristice pentru aceste profesii sunt existenţa unui cod de etică, pregătirea profesională continuă şi confidenţialitatea relaţiilor cu clientul (Art 5 alin 52)

Avocații, notarii, contabilii, practicienii în insolvență, evaluatorii autorizați, auditorii financiari, consultanții fiscali, medicii, farmaciștii, medicii veterinari, jurnaliștii sunt printre cei mai cunoscuți liber profesioniști.

Putem vorbi de peste 350 de mii de oameni care practica profesii liberale în România, o clasa de mijloc deloc de neglijat. Din punct de vedere al organizării, multe dintre aceste profesii au legi speciale de functionare cu modalitati de organizare diferite (ex. notarii, avocatii, contabilii, evaluatorii etc) in timp ce altele isi desfasoara activitatea fara existenta unor asemenea legi (jurnalistii, topografii autorizati) fiind organizate in conformitate cu legea asociatiilor si fundatiilor, pe scurt ONG-uri.

Toți cei din această categorie trebuie să depună declarația unică de venit care are ca termen limită jumătatea lunii iunie.

Ce lipsește în acest moment din „lumea” profesiilor liberale? Poate o lege cadru care să armonizeze și sa imbunatateasca aspectele diferite ale modului de functionare actual.

Atât pentru astazi, ne revedem martea viitoare!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *