Veridice 126 – Cumințenia Pământului și Valoarea de Piață

Saptamana trecuta am vorbit despre intentia oficiala aparuta in spatiul public, atat din directia guvernamentala cat si din cea parlamentara, de a introduce impozitul pe cladiri la valoarea de piata a acestora, valoare de piata care nu exista doar pentru cladiri, fara terenul aferent.

In aceeasi perioada s-a discutat din nou, ca referitor la achizitia capodoperei Cumintenia Pamantului, guvernul intentioneaza sa reia procesul de evaluare a acesteia, respectiv sa contracteze un expert in acest sens. Presupun ca acestuia i se va cere sa stabileasca valoarea de piata a sculpturii.

Fara sa fiu prea tehnic, reamintesc ca valoarea de piata se referă la estimarea celui mai probabil preț care s-ar obține într-un schimb ipotetic pe o piață liberă și concurențială.

In cazul acestei capodopere nu exista de fapt o piata concurentiala. Exista niste proprietari privati, care detin sculptura si trebuie sa respecte niste reguli privind circulatia acesteia in afara tarii, si exista Statul Roman care si-a manifestat in mai multe randuri dorinta de a achizitiona si prelua in patrimoniul national Cumintenia Pamantului.

In aceste conditii oricati experti vor fi contractati este posibil sa se obtina cifre diferite, datorita unicitatii operei si implicit a tranzactiei. In aceste conditii, nu cred ca solutia o reprezinta o noua expertiza. Cred ca expertizele realizate pana in prezent, si discutiile anterioare referitoare la pret, furnizeaza suficiente informatii pentru o negociere asumata intre cele doua parti.

Intentia de a realiza o noua expertiza induce mai degraba un sentiment de indecizie si va avea mai degraba un efect de prelungire a perioadei de negociere si de a muta responsabilitatea dinspre decidentii guvernamentali inspre experti si invers.

De fapt problema de fond este urmatoarea: se doreste sau nu achizitionarea Cuminteniei?

Daca da, atunci decizia trebuie ferm asumata de catre Guvern, printr-o negociere transparenta, cu conditii de plata clar stabilite si fezabile. Daca raspunsul este nu, atunci sa nu se realizeze actiuni sterile, ca cele de a realiza o noua expertiza.

Va doresc toate cele bune!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *