Evaluarea pentru impozitare a cladirilor 2018

Se vorbeste intens in aceste zile de modificarea codului fiscal, astazi (8 noiembrie) fiind programata si sedinta de guvern in acest sens. Din draftul de Ordonanta facut public rezulta ca nu este supus modificarii si Titlul IX, cel care se refera la impozitele pe cladiri, astfel incat exista toate premizele ca pentru anul 2018 sa nu apara vreo modificare legislativa care sa schimbe practica de pana acum.

Au existat discutii pe parcursul acestui an si chiar o propunere de act normativ, un fel de  Cod Fiscal al Autoritatilor Locale, in care existau niste prevederi de modficare inclusiv a regulilor de evaluare pentru impozitare, dintre care cel putin doua erau nefunctionale. Ma bucur ca nu au intrat in vigoare si sper ca atunci cand se va relua procesul de reglementare, actul rezultat sa contina acele norme care sa fie aplicabile si care sa imbunatateasca in mod real forma actuala a Titlului IX. Va voi tine la curent cu modificarile concrete odata ce se vor pune din nou in discutie. Asa cum spuneam anterior, timpul deja fiind prea scurt, nu cred ca se mai schimba ceva pentru anul viitor. Sau cine stie?

In aceste conditii precizările din “ghidurile” pe care le-am publicat pe blog odată cu intrarea în vigoare a noului cod fiscal, ramân valabile si pentru anul 2018, cu completările de mai jos:

 1. Perioada de realizare a rapoartelor de evaluare este 1 ianuarie – 31 martie 2018.
 2. Persoanele juridice care și-au realizat ultima reevaluare având data evaluarii 31 decembrie 2014, pot sa evite creșterea cotei de impozitare la 5% prin realizarea evaluării pentru impozitare în primul trimestru al anului 2018.
 3. Rapoartele de evaluare pentru impozitare se realizează numai de către evaluatori autorizați înregistrați in Tabloul Oficial (anevar.ro) care trebuie să utilizeze parafa valabilă 2018.
 4. Evaluatorii autorizați au obligația să înregistreze rapoartele de evaluare în BIF.
 5. Rapoartele de evaluare pentru impozitare nu pot produce efecte pentru anul 2018 dacă au data raportului după 31 martie 2018
 6. Data evaluării este 31 decembrie 2017
 7. Anexa 4 a GEV 500  actualizată în decembrie 2016 prevede că în cazul clădirilor cu utilizare mixtă, se va evalua doar suprafața nerezidentială, numai în situația în care acesteia îi este alocat un număr cadastral distinct. În toate celelalte situații se va evalua întreaga suprafață a clădirii în ipoteza utilizării nerezidențiale.
 8. Anexa 4 se află atât pe siteul anevar.ro în format pdf cât și în pagina personală a fiecărui evaluator autorizat în format Excel.
 9. În cazul unui apartament declarat cu utilizare mixtă se va evalua întotdeauna întregul apartament în ipoteza utilizării nerezidențiale. Este eronat ca evaluatorii să prezinte în rapoartele de evaluare doar valoarea impozabilă a suprafeței nerezidențiale.
 10. Le recomand evaluatorilor autorizați și contribuabililor care au realizat rapoarte de evaluare pentru impozitare, dupa data limita din 2017 (daca au mai existat asemenea situatii) să realizeze și să depună un nou raport de evaluare realizat în trimestrul I 2018.

4 thoughts on “Evaluarea pentru impozitare a cladirilor 2018

  1. Adrian Vascu Post author

   Buna ziua si La multi ani!
   Nu mai exista obligativitatea evaluarii in acelasi timp a tuturor cladirilor din patrimoniul unei firme. Este important sa fie reevaluata o data la trei ani pentru a nu creste cota de impozitare. De aceea ii veti solicita evaluatorului, prin Anexa 1 la Gev 500 sa evalueze doar acele cladiri pentru care considerati ca este necesara reevaluarea.

 1. Anonim

  Buna ziua, Am o intrebare la dumneavoastra
  Daca o firma care are personalitate juridica SRL, a cumparat sau a primit mostenire in 2005 o cladire care a avut valoarea de inventar inscrisa in contabilitate de 1000 lei si nu si-a facut niciodata reevaluare si vine tot odata la 3 ani sa creasca valoarea cu 5% ce se intampla? el practic are o cladire nerezidentiala de 400 mp care nu ii reevaluata si plateste un impozit de nimic in fiecare an si odata la 3 ani ii crestem impozitul cu 5% care ii nimica toata. Acesta e doar un exemplu.
  Cum putem sa il obligam sa isi faca reevaluare, pentru ca in condul fiscal nu precizeaza ca ii obligat?
  Nu trebuia sa ii se schimbe valoarea, adica el a cumparat cu 1000 de lei in urma cu 15-20 de ani, de atunci a crescut si valoarea leului, nu detin informatii despre contabilitate
  Va multumesc, Astept un raspuns si daca nu am fost suficient de clar imi puteti scrie pe mail .
  o zi buna

  1. Adrian Vascu Post author

   Buna ziua,
   Nu stiu in ce calitate ma intrebati. De evaluator? de functionar la fisc? Din punctul meu de vedere nu poate fi obligat. E o situatie speciala in care in contabilitate cenzorii firmei au acceptat ca valoarea cladirii sa nu reprezinte valoare justa. Intre timp pentru impozitare nu mai conteaza valorile contabile. Primariile urmaresc nivelul cotei aplicate vs actualizarea valorii cladirii (probabil ca aplicand cota majorata nu s-a sesizat nimeni). In cazul de fata cred ca ar trebui gasita o cale ca autoritatile locale sa verifice daca valorile respecta cerintele prevazute de codul fiscal si de standardele de evaluare. Pana la urma este o chestiune de bun simt ca unei cladiri de 400 mp sa nu ii fie alocata o valoare fiscala de 1000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *