Tot ce ar trebui sa stie contribuabilii persoane juridice despre noul impozit pe clădiri

taxes-1032643_1920Având in vedere dimensiunea amplă a noului impozit pe clădiri și informațiile tot mai disparate referitoare la acest subiect, încerc sa trec în revistă câteva dintre „sarcinile” care le revin principalilor actori vizati de modificarile care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016. Voi incepe cu contribuabilii persoane juridice incercand o rubrica sub titlul Tot ce ar trebui sa stie …

1. Impozitul pe cladiri nu se va mai raporta la valoarea de inventar din bilant. Valorile de impozitare se vor utiliza doar in relatia cu autoritatile locale. Vor coexista
incepand cu anul 2016 doua valori ale cladirilor (cea din bilant si cea impozabila raportata la autoritatile locale)

2. Pentru cladirile existente in patrimoniu la 31.12.2015 valoarea impozabila va putea fi: actuala valoarea impozabila (adica cea inregistrata in prezent in evidentele autoritatii locale) sau valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare. Alegerea este a contribuabililor.

3. Din codul fiscal nu rezulta daca cei trei ani dupa care, daca nu exista un nou raport de evaluare, va creste cota de impozitare la 5%, se numara incepand cu 1 ianuarie 2016 sau se tine seama de ultima reevaluare. Personal cred ca anul de referinta 2016 este solutia corecta, dar asteptam normele la Codul Fiscal.

4. Pentru a decide care va fi valoarea impozabila in anul 2016 contribuabilii vor avea in vedere atat valoarea care ar putea rezulta din aplicarea noilor reguli de evaluare precum si decizia finala a „legiuitorului” privind numaratoarea celor trei ani intre doua evaluari, despre care am amintit la pct 3. Evident ca dintre variantele prezentate la pct. 2 vor alege-o pe cea care le este cea mai favorabila.

5. In cazul in care opteaza pentru varianta realizarii raportului de evaluare, contribuabilii vor pune la dispozitia evaluatorilor lista cu cladirile pentru care datoreaza impozit pe cladiri. Devine responsabilitatea contribuabililor completarea acestei liste pe un format existent in Anexa 1 din standardul de evaluare GEV 500 – Evaluarea impozabila a  cladirilor, din colectia standardelor ANEVAR 2015.

6. Contribuabilul  va transmite raportul de evaluare autoritatilor locale.

7. In cazul in care persoana juridica are implementat un sistem contabil bazat pe „valoarea justa”, atunci cand se va impune, vor fi necesare doua rapoarte de evaluare (unul pentru raportare financiara si unul pentru impozitare). Standardele de evaluare pentru realizarea celor doua evaluari sunt diferite incepand cu 1 ianuarie 2016.

8. Evaluarile trebuie finalizate in intervalul 1 ianuarie – 15 martie. Data evaluarii va fi 31.12.2015. Evaluarile nu pot fi realizate inainte de 31.12.2015.

9. Va exista cate un raport de evaluare pentru fiecare autoritate locala pe raza careia contribuabilul detine cladiri.

10. Contribuabilul va incadra cladirile in categoriile de utilizare: rezidentiala, nerezidentiala sau mixta.

 

 

8 thoughts on “Tot ce ar trebui sa stie contribuabilii persoane juridice despre noul impozit pe clădiri

  1. Oancea Laura

    Multumim mult!

    Astept cu nerabdare un seminar. Cat mai multe informatii.

    Daca apar tarziu Normele si nu mai este timp de un seminar?

    O zi buna!

  2. Cristian Negoita

    Buna seara,

    Se apropie decembrie de final si pacat ca nu s-a putut organiza un seminar.
    In GEV 500 Anexa 2 a), cum se procedeaza pt determinarea varstei efective la cladiri foarte vechi daca in extras de CF nu este mentionat anul constructiei, anul fiind doar mentionat in contractul de v-c (1965 de ex), nu sunt PV receptive lucrari, certificate energetice etc.? Este suficient actul de vanzare-cumparare + declaratia contribuabilului in care v-a mentiona si anul PIF ?
    Cum procedam cu cladirile care nu sunt in extras CF dar exista pe teren si in act vanzare-cumparare?
    Multumesc

  3. Eugenia Gheorghe

    Buna seara,
    Un client persoana juridica- are ultima evaluare in martie 2013. A comandat evaluare pentru stabilirea cotei aferente anului 2016. Raportul se poate preda in cursul acestei luni sau trebuie asteptat pana dupa 1 ian. 2016 si intocmit dupa GEV 500 care va intra in vigoare la 31 dec.2015?
    Multumesc

    1. Adrian Vascu Post author

      Da. Raportul se va realiza dupa 1 ianuarie 2016 conform GEV 500. Daca nu va solicita o noua evaluare cota de impozitare va creste la 5% si va fi aplicata asupra valorii impozabile inregistrate in prezent in evidentele organului fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *