Paharul Vietii

Imaginati-va o linie automata de umplere a unor pahare. Un dozator, ca cele de inghetata, isi varsa continutul in pahar. Acesta se deplaseaza spre stanga unde i se pune capacul. In locul lui sub dozator apare automat un alt pahar. Si ciclul continua. Paharele se succed cu un ritm constant.

Sa ne gandim ca fiecare pahar reprezinta, una cate una, zilele vietii noastre. Se umplu pe parcursul celor 24 de ore, cu un oarecare continut, dupa care li se pune capacul, sunt sigilate, si nu se mai poate lucra la ele.

Cum ne arata oare toate paharele umplute pana astazi? Sunt opace? transparente? pline? goale? cu un continut care ne place? nu ne place? l-am mai imbunatati? este bine cum este? Etc.

Sunt multe intrebari, ale caror raspunsuri nu mai ajuta cu nimic pentru trecut. Pot fi de ajutor doar pentru a raspunde la alte intrebari de genul, ce nu am mai face, sau ce am vrea sa repetam sau sa facem nou.

La ritmul in care se succed, par a fi un sir continuu, dar in realitate numarul paharelor este finit. Intr-o zi, un nou pahar nu va mai veni.

Stim cate pahare sunt? Nu stim. Vrem sa stim? Unii da, altii ba. Este o intreaga poveste in ceea ce priveste reactiile oamenilor in varianta in care cu adevarat ar sti cand vine ultimul pahar.

Sta in puterea noastra sa ne concentram, nu pe numarul paharelor, ci pe continutul lor, pentru ca noi suntem cei care realizam amestecul in dozator. Si vrem poate ca paharul ce trece sa aiba in ele tot ce e benefic sufletului si vietii noastre in acel moment.

Partea minunata este ca nu exista o reteta unica sau secreta, aidoma inghetatei, exista doar reteta cea mai potrivita pentru fiecare pahar ce ne-a fost harazit. Asadar noi alegem si reteta.

Sa fim constienti ca nu mai putem adauga pahare si nici modifica ceva la continutul celor sigilate. Ne ramane momentul actual pe care sa il umplem cu „ce ne este benefic”. Sau cum spunea Kipling, „fa-ti timp acum sa stii, zadarnic ai sa plangi, comoara risipita a vietii, n-o mai strangi”

La sfarsit se aduna un morman de pahare sigilate cu care nu se stie exact ce vom face, sau fiecare dintre noi are propria judecata asupra acelui moment, al decontului.

Oricare ar fi varianta, ele constituie paharul vietii noastre.

Cum arata paharul dumneavoastra astazi? Stiti reteta pentru maine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *