În ultima perioadă am insistat pe tema educației. Ca părinte, antreprenor și român, privesc cu îngrijorare la modul în care ne antrenăm copiii pentru viitorul lor. Următorii 10-20 de ani vor marcați de schimbări profunde ale lumii în care trăim. Am încredere că, în mare parte, aceste schimbări vor contribui…
Veridice 648: Revoluționarea educației
În ultimele episoade am discutat mult despre educație. Cum funcționează acum, ce ar trebui să corectăm și de ce revoluționarea educației devine obligatorie. Automatizarea, roboții, inteligența artificială, realitatea virtuală, internetul tuturor lucrurilor, cloud computing, big data și alte forme de digitalizare – toate sunt componente ale unui viitor foarte diferit…
Ce se evaluează când se evaluează o întreprindere | Episodul 33 | Veridice din Evaluare
De multe ori auzim că se cere evaluarea unei firme în diverse scopuri. Pentru mulți este neclar ce se evaluează și se vehiculează o mulțime de răspunsuri: activitatea, activele, firma, brandul etc. Răspunsul corect este că, atunci când proprietarii solicită evaluarea unei firme, se evaluează pachetul de 100%, sau alt…
Veridice 647: Educația viitorului
Când vorbim despre educație, avem trei procese de gestionat în același timp. Corecție, reformă și revoluționare a educației. Primul ține de a elimina acele practici sau reguli care sunt defavorabile evoluției copiilor. Al doilea proces ține de alinierea sistemului educațional la vremurile din prezent prin reforme ample. Al treilea ține…
Activele în exploatare și activele în afara exploatării | Episodul 32 | Veridice din Evaluare
În patrimoniul unei companii există, în cea mai mare parte a situațiilor, două categorii de bunuri. Mijloace fixe aflate în exploatare, adică cele care contribuie la realizarea activităților firmei, și mijloace fixe în afara exploatării care reprezintă active a căror utilitate și utilizare nu sunt necesare activității companiei. Un pas…
Durata de viață utilă | Episodul 31 | Veridice din Evaluare
Un alt tip de durată de viață îl reprezintă durata de viață utilă a unui bun. Aceasta reprezintă acea perioadă de timp parcursă de la achiziția acelui bun până în momentul în care, prin exploatarea acelui bun, beneficiile realizate sunt mai ridicate decât costurile de realizare a acestor beneficii. Pe…
Veridice 646: Educația – marele egalizator de oportunități
Vorbim despre educație fiind de multe ori captivi propriului mediu. Probabil urban, probabil venituri medii sau chiar superioare. Însă atunci când analizăm educația din România ar fi benefic să ne reamintim că este un sistem național. Și de asemenea, educația ar fi ideal chiar să reprezinte marele egalizator de oportunități…
Vârsta cronologică a unui mijloc fix | Episodul 30 | Veridice din Evaluare
Mijloacelor fixe aflate în patrimoniul unei companii le sunt asociate de regulă mai multe tipuri de durate de viață. Prima dintre ele este durata de viață cronologică. Aceasta reprezintă durata de timp parcursă de la achiziția bunului respectiv până la data curentă de înregistrare în situațiile financiare.
Valoarea de inventar și valoarea netă contabilă | Episodul 29 | Veridice din Evaluare
În evidențele contabile regăsim mai multe valori asociate unui bun mobil sau imobil. Astfel avem valoarea de inventar care de regulă este valoarea bunului respectiv la data achiziționării lui. Apoi, pe măsură ce mijlocul fix respectiv este amortizat, în evidențele contabile regăsim și valoarea rămasă neamortizată sau valoarea netă contabilă.…
Mijloacele fixe amortizate integral în evaluarea pentru raportare financiară | Episodul 28 | Veridice din Evaluare
În evaluarea pentru raportare financiară sunt incluse și mijloacele fixe care sunt amortizate integral la data de referință a evaluării, dacă aceste mijloace fixe se află în continuare în exploatare, adică sunt utilizate de către companii. În acest caz, un element esențial necesar evaluării este estimarea duratelor de viață rămase…