Reglementarea activității de evaluare | Episodul 5 | Veridice din Evaluare

Profesia de evaluator este reglementată începând cu anul 2011 și poate fi desfășurată numai de către firme sau persoane fizice autorizate în acest sens.

Pe larg…

Activitatea de evaluare a început în România în anul 1992. La inițiativă domnului George Bădescu, s-a înființat organizația neguvernamentală ANEVAR – Asociația Națională a Evaluatorilor din România. Începând cu anul 2011 activitatea de evaluare a devenit o profesie reglementată, la fel ca alte profesii liberale precum: contabilii, auditorii financiari, consultanții fiscali, avocații, practicienii în insolvență, notarii publici ș.a.m.d.

Reglementarea s-a realizat prin OG24/2011 – privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 622, din 23 septembrie 2011 și aprobată prin legea 99/2013.

Prin acest act normativ organizația care coordonează activitatea de evaluare în România devine Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din Romania care are același acronim cu organizația înființată în anul 1992 și care și-a încheiat activitatea în anul 2012.

Ordonanța reglementează activitatea de evaluare, precum şi modalitatea de organizare şi funcţionare a profesiei de evaluator autorizat.

Astfel, activitatea de evaluare poate fi desfășurată în Romania de persoane fizice sau de firme, care sunt autorizate conform legii, și care sunt publicate în tabloul oficial al ANEVAR.

Acolo unde mai există situații în care unele societăți comerciale oferă servicii de evaluare fară să aibă autorizare (chiar dacă un asociat sau acționar este evaluator autorizat), clienții trebuie să fie atenți să nu încheie contracte și să plătească servicii unor firme care nu au autorizare pentru prestarea serviciilor respective fară specificarea clară a evaluatorului autorizat care va realiza evaluarea.

Ne revedem mâine cu un nou episod din serialul „Veridice din Evaluare”!

—————-

Despre „Veridice din evaluare”

Veridice din evaluare prezintă succint aspecte care descriu activitatea de evaluare a bunurilor din România. În fiecare săptămână, marți-miercuri-joi, publicăm pe rețelele de socializare noi teme din evaluare. Fiecare episod în formă extinsă este publicat pe veridio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *