Veridice 540 – Titluri fără Conținut

În episoadele precedente am discutat despre posibile căi de a gestiona cu succes perioada prin care trecem. Atunci când ne confruntăm cu probleme primul pas este să înțelegem corect cauza lor. Deși pe termen scurt putem gestiona simptomele, pe termen mediu și lung singura soluție realistă este să ne concentrăm pe remedierea cauzelor.

Inclusiv atunci când vorbim despre inflație, stagflație, creșterea prețurilor la utilități, criza materiilor prime sau a resurselor umane calificate – trebuie să înțelegem sursa acestora. Altfel nu vom ști ce problemă avem de rezolvat. Acest demers necesită câteva ingrediente obligatorii: informații de calitate, surse și puncte de vedere cât mai variate, capacitatea de a le procesa și de a sumariza pragmatic datele parcurse, dar și abilitatea de a le pune într-un context util soluțiilor de care avem nevoie.

Rezolvare Probleme – Ingrediente Obligatorii:

  • Informații de calitate
  • Surse și puncte de vedere variate
  • Capacitatea de a le procesa și de a sumariza
  • Abilitatea de a le pune într-un context util soluționării

Identificarea informațiilor de calitate și procesarea lor corespunzătoare sunt probabil cele mai spinoase dintre toate. Avalanșa informațiilor și viteza cu care se derulează viața ne-au pus în fața unui nou paradox. Deși totul este mai ușor și mai repede și mai automatizat, timp avem din ce în ce mai puțin. Ne deplasăm cu viteză, avem internet de mare viteză, căutăm rapid orice pe Google, găsim orice destinație pe Waze, comandăm orice de oriunde, primim acasă cumpărăturile. Și totuși, cu atâta economie de timp, avem mai puțin timp ca înainte.

Paradoxul Vitezei

  • Deși totul este mai ușor
    mai repede
    mai automatizat(!) Timp avem din ce în ce mai puțin

Iar în toată această goană fără sfârșit, în lipsa timpului, am pierdut concentrarea pe conținut, rezumându-ne la formă. Deschidem rapid 10 site-uri și citim din fiecare 10 titluri. Deși simțim că ne-am făcut plinul de informații, realitatea este că am parcurs doar titluri care arareori mai au legătură cu realitatea concretă sau conținutul de calitate.

Titluri fără conținut

  • În lipsa timpului
    am pierdut conținutul
    rezumându-ne doar la titluri

Trăim cu iluzia că aflăm multe, știm multe, suntem conectați în timp real. Adevărul este că înțelegem din ce în ce mai puțin lumea în care trăim pentru că niciodată nu alocăm suficiente resurse pentru a afla măcar un răspuns complet la o singură întrebare fundamentală. Am renunțat la DEX-uri, hărți și ziare. Însă ne-am pierdut și capacitatea de a stărui pe un subiect până când îl stăpânim cu adevărat. Metodele analogice ne obligau prin limitări. Internetul nu are limite, cu toate consecințele – bune și rele – de rigoare.

Titluri fără conținut

  • Iluzia informării
  • Neînțelegerea informației
    resurse insuficiente pentru
    întrebări fundamentale
    cu răspunsuri complexe

Să luăm exemplul inflației. 10 titluri despre inflație nu schimbă cu nimic fenomenul. Este același în orice perioadă. Inflația măsoară devalorizarea monedei. Alfel spus, ce poți cumpăra azi cu 100 lei versus ce puteai cumpără acum 3 luni sau cu 10 ani în urmă. Însă inflația este o simplă constatare. Care sunt cauzele inflației? Pe scurt, fie cererea depășește oferta, fie cresc semnificativ costurile de producție. Și mergem mai departe pe fir până înțelegem cu ce ne confruntăm mai exact și din ce motive.

Exemplul inflației

  • Devalorizarea monedei
  • O simplă constatare=> care sunt cauzele?
  • Fie cererea depășește oferta
  • Fie cresc semnificativ costurile de producție=> care sunt cauzele?
    (și continuăm cercetarea)

Dar care este soluția? Să creștem foarte mult valoarea produsă de fiecare leu cheltuit. De aici și afirmația lui Warren Buffett: „Când inflația este mare, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să fii excepțional de bun la ceva”. Competența este o formă de protecție individuală, dar este și o metodă de a pune în valoare banii care circulă în economie.

Necesitatea competenței

  • „Când inflația este mare, cel mai bun lucru pe care
    îl poți face este să fii excepțional de bun la ceva”.
    Warren Buffett(!) competența = protecție individuală
    = creșterea valorii banilor

Extrapolând, la nivelul țării noastre, să înlocuim paradigma consumului cu cea a investițiilor. Respectiv, investiții strategice care contribuie la creșterea valorii tuturor domeniilor din economie, astfel putând să absoarbă inflația. Și în loc de a dezbate „ajutoare” pentru cine și când și cu ce finanțare, să ne concentrăm pe ce-i de făcut pentru a crește din nou valoarea banilor tuturor.

Investiții Strategice

  • Renunțarea la paradigma consumului
  • Asumarea paradigmei investițiilor
    – strategice pentru multiplicarea efectului
    – aflate la temelia economiei
    – contribuție la creșterea valorii banilor tuturor

În orice caz, inflația este un fenomen complex cu explicații și soluții pe măsură. Nu acesta este subiectul, ci doar un exemplu. Însă dacă vrem să rezolvăm astfel de probleme majore, scroll-ul de titluri nu ne va ajuta. Dimpotrivă, ne va conduce la idei greșite, care ne vor da soluții cel puțin ineficiente, dacă nu chiar dăunătoare economiei. Rezultatul? Vom extinde și adânci probleme până dincolo de capacitatea de remediere la costuri încă suportabile pentru societate.

Așadar, parte din rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm astăzi este creșterea competenței. Iar creșterea competenței necesită focus pe conținut, pe substanță, pe cauze și pe soluții sustenabile. Să renunțăm la beția titlurilor pe bandă rulantă și să ne asumăm misiunea de a rezolva în mod autentic un puzzle complicat – atât cel economic, cât și cel al vieților noastre – fiecare în industria, compania și rolul în care ne găsim.

Creșterea Competenței

  • Focus pe conținut, substanță,
    pe cauze și soluții sustenabile
  • Renunțarea la titluri superficiale
  • Asumarea misiunii de a rezolva
    problemele mari cu care toți
    ne confruntăm

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *