Veridice 417 – Impozitarea Clădirilor Mixte – Saga Continuă

La fiecare sfârșit de an oamenii și companiile trebuie să verifice situația impozitelor pe clădiri pentru anul următor, în funcție de statutul de contribuabil în care se află, și de noutățile codului fiscal la momentul respectiv.

2020 nu face excepție, punând pe masă noutăți mai mult sau mai puțin binevenite pentru contribuabili.

Astfel, avem două subiecte majore: clădirile cu utilizare mixtă și clădirile deținute de persoanele juridice. Modificările la primul subiect sunt deja aflate în vigoare și le vom discuta pe larg astăzi. Cel de-al doilea subiect se referă la un proiect votat de Parlament și aflat momentan pe masa Președintelui pentru promulgare. Data limită pentru promulgare este 21 decembrie, dacă legea nu va fi întoarsă în Parlament. Despre acest subiect, adică tema clădirilor aparținând persoanelor juridice, vom discuta pe larg în următorul episod Veridice.

#Impozitarea Clădirilor (2021)

  1. Clădiri cu utilizare Mixtă
    în vigoare deja: Legea nr. 241/2020
  2. Clădiri deținute de Persoane Juridice
    la Președinte ptr promulgare

Sursa: Veridio.ro

 

Astăzi vom detalia situația clădirilor cu utilizare mixtă, un subiect care a dat multe bătăi de cap – atât contribuabililor cât și autorităților locale. În acest sens, recenta lege nr. 241/2020 avea intenții bune, în sensul îndreptării unor elemente care complicau inutil viața contribuabililor si autorităților. Superficialitatea cu care s-a tratat implementarea a rezultat în ratarea ocaziei de a rezolva toate problemele existente.

 

Ce este o clădire cu utilizare mixtă? De exemplu, o casă de locuit care la parter are o afacere, iar la etaj locuiesc proprietarii. Sau la parter au închiriat unei firmei, iar la etaj locuiesc chiar ei.

#Clădire cu utilizare mixtă

Exemple

  • Casă:
    – Parter – afacere proprietari
    + Etaj – rezidență proprietari- Parter – afacere cu chirie
    + Etaj – rezidență persoane fizice

Sursa: Veridio.ro

 

Până în prezent persoanele fizice care dețin proprietăți cu utilizare mixtă depuneau la Primărie un raport de evaluare la fiecare 5 ani pentru determinarea valorii impozabile a părții nerezidențiale din locuință.

# Impozitare Clădire Mixtă

Vechea Formulă

  • Raport de evaluare
    suprafață nerezidențială
    evaluator autorizat ANEVAR
    refăcut la fiecare 5 ani

Sursa: Veridio.ro

 

Legea nr. 241/2020 spune că nu mai este nevoie de acest raport. Primăria calculează impozitul, pe baza declarației pe proprie răspundere a proprietarului în care acesta precizează suprafața nerezidențială și cea rezidențială, aplicând cote de impozitare diferite asupra aceleiași valori impozabile calculate de către autoritatea locală. Iar acest lucru ar fi fost benefic să fie aplicat pentru toate clădirile cu utilizare mixtă.

# Impozitare Clădire Mixtă

Noua Formulă (2021)

  • Legea nr. 241/2020
  • Nu mai este nevoie de raport
  • Primăria calculează valoarea impozabilă
  • Primăria aplică cotele de impozitare cf
    declarației proprietarului
    suprafețe rezidențială vs. nerezidențială

Sursa: Veridio.ro

 

Apare însă excepția inutilă: utilizatorii suprafeței nerezidențiale nu deduc cheltuielile cu utilități. O asemenea prevedere, în multe situații, este absurdă.

# Impozitare Clădire Mixtă

Noua Formulă – CONDIȚIE (2021)

  • Legea nr. 241/2020
  • Nu mai este nevoie de raport
    DACĂ…
    nu se deduc cheltuieli utilități

Sursa: Veridio.ro

 

Dacă o firmă a închiriat un spațiu într-o proprietate cu utilizare mixtă, de ce nu ar putea să-și deducă cheltuielile cu utilitățile? Deducerea cheltuielilor este perfect normală și nu afectează cu nimic valoarea impozabilă. Oricum cotele de impozitare sunt diferite, ceea ce reflectă exploatarea diferită a spațiilor respective.

# Impozitare Clădire Mixtă

Noua Formulă – Probleme

  • Deducerea cheltuielilor cu utilitățile
    NU afectează cu nimic valoarea impozabilă
  • Diferențierea se face la cota de impozitare
    (este deja mai mare pentru nerezidențiale)

Sursa: Veridio.ro

 

Cum ar fi arătat soluția eficientă pentru toate părțile? Simplu: primăria stabilește care este valoarea impozabilă, conform algoritmului prevăzut de codul fiscal. Contribuabilul declară pe proprie răspundere care sunt suprafețele rezidențială și nerezidențială. Primăria, pe baza acestor date, calculează impozitul pentru cele două componente: suprafața rezidențială ori cota de impozitare rezidențială plus suprafața nerezidențială ori cota de impozitare nerezidențială.

# Impozitare Clădire Mixtă

Formula Corectă

  • Primăria stabilește valoarea impozabilă
    (cf. algoritmului prevăzut de codul fiscal)
  • Contribuabilul declară suprafețele
    (rezidențială + nerezidențială)
  • Primăria aplică cele 2 cote de impozitare
    a = suprafață rezidențială x cotă rezidențiale
    b = suprafață nerezidențială x cotă nerezidențiale
    a + b = impozit de plată

Sursa: Veridio.ro

 

Prin urmare valoarea impozabilă și impozitul corespunzător, fără alte birocrații, se raportează la datele cunoscute. Primăria este responsabilă de eventualele ajustări ale impozitului dacă s-au modificat cotele de impozitare sau algoritmul de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale. Proprietarul, când se schimbă datele proprietății, trebuie să depună la Primărie o nouă declarație pe proprie răspundere în care să precizeze noile realități.

 

În orice caz, Ministerul Finanțelor ar trebui să modifice declarațiile de impunere cel puțin în cazul clădirilor cu utilizare mixtă pentru a lua în calcul noua prevedere legală. Încă mai este timp măcar pentru această modificare dacă pe fond legea nu mai poate fi ajustată în acest an astfel încât tema impozitului pe clădirile cu utilizare mixtă să fie deplin clarificată.

 

Al doilea subiect amintit la începutul emisiunii se referă la o modificare de cod fiscal neintrată în vigoare până când legea va fi promulgată, dacă acest lucru se va întâmpla. Astfel amintesc doar două teme importante în ce privește impozitul pe clădiri.

Prima este referitoare la persoanele juridice pentru care se prevede că termenul după care este benefică o nouă evaluare, pentru a evita creșterea cotei de impozitare, se modifică de la 3 ani la 5 ani. O măsură în aparență benefică pentru companii.

A doua temă prevăzută în aceeași lege este că, pentru clădirile cu utilizare mixtă, în cazul în care contribuabilul nu declară suprafețele rezidențiale și nerezidențiale, cota de impozit este unică de 0,3% aplicată asupra aceleiași valori impozabile.

 

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi informații despre impozitarea clădirilor deținute de persoanele juridice.

!NOU – AVA mobile app (search „Adrian Vascu”):

  • Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
  • iOS App: https://apple.co/2pNk27j

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *