Reporter: Care este opinia dvs cu privire la măsurile autorităților luate recent pentru susținerea mediului de afaceri?
Adrian Vascu: Măsurile economice pe care guvernul trebuie să le ia în această perioadă, total nouă pentru toată lumea, trebuie să reprezinte un puzzle complet pentru a produce efecte pozitive. Până acum au fost “puse pe masă” câteva dintre piesele acestui puzzle. Pot să înțeleg că încă e dificil de înțeles “big picture” când lucrurile sunt într-o dinamică necontrolată și necontrolabilă deocamdată. Dar mă aștept să se creeze un mecanism funcțional care să urmărească evoluția economică în ansamblul ei și să ia măsurile necesare la timp. Cred că de aici vor rezulta țările câștigătoare. Cele care își vor găsi “rețeta” cea mai potrivită, la timp.
Revenind la măsurile de până acum, în opinia mea nu s-au luat măsuri greșite, dar nu e suficient să ne oprim aici. Pe de altă parte, miza este să anticipăm care sunt pașii economici ulteriori. Aici nu știu în ce măsură există un grup funcțional de specialiști care să se ocupe de acest subiect. Pe plan medical am văzut că există un grup de medici care comunică ce se întâmplă în lupta din sănătate și un corp admirabil de medici din întreaga țară care pare că acționează unitar. Mi-aș dori ca și în lupta economică să avem oameni care să fie preocupați permanent de a ține legătura – atât cu mediul de business, cât și cu autoritățile.
Oglinda pe care ne-o arată acum medicina este foarte clară. Să ținem seama și în mediul economic de opiniile celor specializați pe diverse industrii iar în partea guvernamentală să existe receptorii necesari transpunerii acestor opinii pertinente în decizii efective și cât mai rapid adoptate. Știu că până în prezent au fost chiar miniștri care au luat legătura cu firme românești pentru asigurarea de noi capacități de producție. Ceea ce este lăudabil. Dar nu cred ca e o soluție pe termen lung. Avem nevoie de un grup de lucru și intervenție pentru economie similar celui pentru sănătate, pentru că viitorul nostru depinde de performanța ambelor.
Reporter: Consideraţi că sunt suficiente pentru a ține pe linia de plutire afacerile mici si mijlocii?
Adrian Vascu: Încă nu sunt suficiente măsurile. Nici nu aveau cum să acopere atâtea particularități. IMM-urile vor face tot ce ține de ele să se adapteze. Aceasta este soarta antreprenorului – să își caute calea. Măsurile trebuie să vină în sprijinului acestui mediu economic aflat sub asediu și să creeze zone de protecție acolo unde pericolele de pierdere – atât a locurilor de muncă cât și a business-ului viitor – sunt foarte mari.
Jucăm un meci de snooker economic mondial. Fiecare mișcare, fiecare “lovitură” va trebui realizată în așa fel încât să prevadă, să pregătească și să înlesnească mișcarea viitoare. Știu că pare teoretic ce spun eu aici și că unii oameni așteaptă soluția miraculoasă pentru afacerea lor. Nu cred că se poate acest lucru, nu de la stat, nu în această perioadă. Cred cu tărie că antreprenorii au instinctul de a utiliza cum trebuie instrumentele avute la dispoziție. Guvernul va trebui să lanseze instrumente concrete în continuarea celor de până acum (sprijin șomaj tehnic, garanții de stat, dobânzi subvenționate etc.) pentru ca antreprenorii să aibă spațiul necesar aplicării diverselor strategii de supraviețuire.
Reporter: Ce măsuri ai mai propune autorităților pentru menținerea și încurajarea mediului de afaceri în această perioadă?
Adrian Vascu: Măsurile trebuie să fie clare. De exemplu se spune că vor sau pot fi sprijinite companiile a căror cifră de afaceri a scăzut cu 25%. La ce se referă acest procent? Față de anul trecut? Față de luna trecută? Acest lucru trebuie clarificat. Ca de altfel toate măsurile luate în această perioadă să fie simple și clare.
Aș propune autorităților să urmărească industriile principale prin persoane competente, fără culoare politică, astfel încât monitorizarea periodică să verifice rezultatele măsurilor implementate, să facă ajustări acolo unde e nevoie și să identifice noi măsuri pentru sporirea impactului în economie.
Aș mai propune să fie urmărită punerea în aplicare corectă a măsurilor luate astfel încât orice fel de sprijin acordat să ajungă la cei care chiar au nevoie.
Și, pentru că știu că în toate domeniile economice se poate face câte ceva, cred că este nevoie de o mare capacitate de sinteză pentru a identifica măsurile esențiale pe fiecare industrie, la un anumit moment. Maxim 3. Să dai o șansă de reabilitare cât mai multor domenii. Altfel, cred că toate memoriile și luările de poziție (zeci de puncte, zeci de pagini), deși corecte, nu pot fi rezolvate. Nu are cine să le înțeleagă și să trieze ce este important sau nu. Deci aș propune concizie, măsuri ferme și monitorizare rezultate. Este aplicabil din plin proverbul “suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine”.
Iar pentru a pune în aplicare cele precizate anterior, eu cred că cele trei domenii prioritare pentru care avem nevoie să existe planuri concrete făcute publice sunt: (1) construcțiile în infrastructură, (2) agricultura și producția alimentară și (3) industria producătoare românească – de la materiale sanitare și până la materiile prime pe care, din diferite motive, le-am importat în ultimii 20 de ani.
Reporter: Cum vezi evoluția pieței imobiliare în următoarea perioadă, la nivel național?
Adrian Vascu: Piața imobiliară rezidențială este una dintre industriile în discuție. Este greu de prevăzut ce se va întâmpla. Ideea de bază e simplă. Care va fi apetitul și puterea de cumpărare a celor care vor să își cumpere case? Nevoia de case va exista și pe viitor. Este posibil ca unele proiecte să înghețe o perioadă dacă finanțatorii vor amâna ratele investitorilor pentru o perioadă de timp. De asemenea, care va fi apetitul de a lua credite sau de acordare de credite și cum vor fi influențate de perioada actuală și de lungimea pandemiei? La rândul lor constructorii e posibil să se lovească de lipsa materialelor necesare finalizării locuințelor (mai ales produsele importate utilizate la finisaje și instalații).
Cred însă că nu va fi o industrie care să se oprească. Măsurile care vor fi luate în această perioadă de a sprijini continuarea investițiilor este posibil să conducă la sfârșitul perioadei la o reașezare a prețurilor pe piața imobiliară astfel încât să fie câștigători și cumpărătorii și antreprenorii.
Privind investițiile în locuințe, șantierele nu ar trebui închise. Însă ar putea fi adaptate proiectele la noile realități. De exemplu, cu un spațiu dedicat muncii la domiciliu. Și aceasta e o posibilitate.
Reporter: Dar piața construcțiilor?
Adrian Vascu: Piața generală a construcțiilor ar trebui să rămână activă. Proiectele mari de infrastructură pot reprezenta atât o sursă de business pe orizontală cât și un rezultat extrem de benefic României după trecerea crizei. Diferența pe termen lung va fi făcută de rapiditatea cu care economiile își vor reveni după trecerea pandemiei. Trebuie să fim foarte atenți la elementele care pot alimenta motoarele economiei odată ce vom depăși problema medicală cu care ne confruntăm.
În mod concret, eu cred că ar trebui găsite cele mai rapide soluții să continue șantierele de autostrăzi din România. Comarnic Brașov, Râmnicu Vâlcea – Sibiu, Târgu Mureș – Borș, autostrada care să lege Transilvania de Moldova. Să vedem oameni pe șantiere. Guvernanții să găsească soluțiie legale de finanțare în actualul context în care văd că fiecare țară este pe cont propriu. SoliDaritatea s-a mutat în SoliTaritate.
Trebuie să transformăm dezavantajele din trecut în avantaje pentru viitor:
- Există firme de construcții românești
- Există cea mai mare parte a materiilor prime și a materialelor
- Nu mai este bitum? Să vedem cum reușim să producem
- Se lucrează în aer liber
- Vor fi implicați și mici antreprenori care au utilaje și echipamente
- Există forță de muncă disponibilă
- Diverse alte industrii vor fi implicate
Gândiți-vă că asemenea realizări, care pot fi concrete și vizibile pentru români și mediul internațional de afaceri, vor reprezenta o mare doză de încredere că se poate face ceva în aceste vremuri tulburi și avem șanse reale de revenire după.
Turismul, cel mai greu încercat acum, va putea beneficia mai repede de revigorare dacă acest element de infrastructură va crește în ritm mai rapid decât s-ar fi preconizat înainte de criză. Cred deci că în domeniul construcțiilor “stați pe șantier” poate fi un slogan benefic pentru România în acest moment.
Reporter: Care domenii crezi că vor fi cel mai grav afectate de aceasta criză?
Adrian Vascu: Boală lungă moarte sigură! Va depinde de timp. Pentru că, după lovitura inițială când s-au închis hoteluri, restaurante și activitățile de transport aerian, a fost evident că turismul a fost brusc afectat. Industria constructoare de mașini și-a suspendat producția. Avem și alte exemple.
Pe de altă parte, în perioada următoare începe lupta economică de salvare care, pe fondul măsurilor generale, se va desfășura tot individual. De exemplu, este posibil ca unele hoteluri să devină spații de carantină. Deci să nu fie complet afectate financiar de criză. Vor exista și companii de servicii sau producție care vor avea de lucru în această perioadă. Chiar și domeniul agricol ar trebui să funcționeze din plin. Să redescoperim produsele românești. Am văzut că sistemul bancar, prin decizii ca cele luate de Banca Transilvania sau CEC, este dispus să ia măsuri apropiate de antreprenori, ajutându-se reciproc să treacă valul crizei.
Reporter: Cum vezi România după această criză medicală și după criza financiară care va urma?
Adrian Vascu: Cred că această criză și modul în care noi românii vom ieși din ea va depinde foarte mult atât de robustețea noastră fizică (rezistența la boală) cât și de atitudinea civică pe care fiecare dintre noi o vom avea. Cu cât vom reuși să oprim nivelul de contagiune comunitară cu atât efectele crizei vor fi mai ușor de surmontat.
Văd România ca ieșind câștigătoare din această criză (1) dacă noi cetățenii avem atitudinea civică adecvată, (2) dacă vom pune specialiștii din fiecare domeniu să trieze problemele și să propună soluțiile concise, (3) dacă receptorii guvernamentali și parlamentul vor pune în aplicare rapid măsurile și vor urmări fără părtinire politică sau de altă natură implementarea acestora. Sunt convins că avem șanse să ieșim repoziționați strategic pozitiv ca țară după această perioadă dificilă. Însă trebuie să acționăm astăzi.
Reporter: Vom asista la o schimbare de sistem financiar?
Adrian Vascu: Cred că vom asista la o schimbare pe toate planurile. Lumea se resetează în aceste zile. Vor fi schimbări la nivel de indivizi, de industrii și de țări. Prin urmare și sistemul financiar se va adapta.
Noi toți vom vedea ce înseamnă munca la distanță, solidaritatea din solitaritate, debirocratizare, digitalizare, importanța autonomiei economice, vulnerabilitățile umane. Vom valoriza diferit modul în care ne vom concentra pe ceea ce facem, înțelegând mai bine și durata si fragilitatea vieții. Și farmecul ei în același timp.