Soluția nu este de la cine tăiem, ci de unde creștem veniturile pentru noi toți

Suntem în 2020 și este timpul să aplicăm lecțiile învățate din trecut și să ne îndreptăm către o nouă etapă, o nouă viziune cu noi obiective pentru unde vrem să ne găsească finalul de an pe harta lumii.
Propun ca obiectivul de țară pentru 2020 să fie creșterea veniturilor – pentru noi, cetățenii, pentru companii și pentru bugetul de stat. Este un obiectiv care poate mobiliza o țară întreagă și o destinație care merită efortul fiecăruia dintre noi. Nu aș putea spune același lucru despre „tăierea veniturilor”, dimpotrivă! Demoralizează și sperie pe toată lumea.
Abia au trecut 10 ani de la tăierile guvernului din timpul recesiunii și am ajuns spre finalul anului trecut încă o dată la aceeași temă: de unde tăiem ca să iasă bugetul țării bine? De la pensionari, părinții noștri, de la noi, cei care suntem activi acum, sau de la copiii noștri prin angajarea de noi credite pentru cheltuielile din prezent?
La fel discutăm și despre prețuri – ce-i de făcut să scadă, când vor scădea, cu cât vor scădea. Indiferent de industrie, temele dezbaterilor sunt aceleași. În loc să ne concentrăm pe cât ar trebui să scadă prețurile ca să ne permitem una sau alta, nu ar fi mai util să găsim soluții pentru a ne crește veniturile?
Economia este un ecosistem și noi toți facem partea din el, chiar și bugetul țării. Când economia suferă, noi toți suferim. Când prețurile scad, scad și veniturile. Când prețurile cresc, cresc și veniturile. De ce? Pentru că prețurile ne permit veniturile – mai mari sau mai mici, în funcție de caz.
Bineînțeles, mai contează și valoarea banilor, căci degeaba câștigăm mai mulți lei dacă putem cumpăra cu ei mai puțin. Da, sunt și companii care nu își tratează civilizat angajații și furnizorii – soluția este să aibă oricând alți angajatori sau clienți la care să plece când nu sunt tratați corespunzător. Dar acest lucru presupune o economie stabilă, care să lase loc cât mai multor antreprenori să construiască companii profitabile care să aibă nevoie de cât mai mulți angajați și resurse pentru a-i plăti cât mai bine.
Noi toți ne dorim ca veniturile noastre să crească. Niciunul dintre noi nu ar fi de acord să se taie din salariul sau dividendele proprii. Însă dacă pentru noi înțelegem nevoia de a ne crește veniturile, trebuie să acceptăm că și ceilalți au aceleași nevoi ca și noi. Premiza tăierilor ne pune pe toți în conflict – căci dacă trebuie să se taie, măcar unii dintre noi vor avea de pierdut. Așa se dezbină o societate.
Altfel spus, în loc să ne certăm între noi, vecinii de bloc, cine are dreptul să parcheze pe trotuar, ar trebui să ne unim forțele, să facem o petiție la primărie și să ne ținem de capul lor până fac o parcare în apropierea blocului unde noi toți, locatarii, ne putem închiria loc de parcare și lăsa trotuarele libere pentru a merge copiii în siguranță spre casă.
Da, este adevărat, s-au angajat cheltuieli în mod iresponsabil. Mulți dintre noi am atras atenția de nenumărate ori asupra distorsiunilor produse în piața muncii din cauza discrepanței din ce în ce mai mare dintre salariile date de stat și cele posibil a fi câștigate în privat. Mulți dintre noi am vorbit apăsat și repetat despre problemele legislative, birocratice și administrative care au pus în dificultate cetățenii și companiile private. Mulți dintre noi am tras semnale de alarmă cu privire la gradul de competență al celor care ocupă diferite posturi la stat fără să aibă pregătirea, experiența sau capacitatea de a servi cu adevărat interesului țării.
Da, sunt probleme majore care trebuie remediate. Nu de ieri, nici de azi, ci de 30 de ani. Însă vreau să ne uităm mai atenți în 2020 la felul în care ne tratăm între noi, cetățeni de rând, fie că suntem la stat sau în privat, în poziții de execuție sau conducere.
Măcar pentru câteva minute, vă propun să ieșim din paradigma tăierilor și să încercăm un exercițiu de imaginație concentrându-ne pe a crește veniturile – ale noastre și implicit ale bugetului țării.
Așa cum am învățat din experiența dureroasă a recesiunii de acum 10 ani, simpla tăiere de cheltuieli nu rezolvă problema – nici la stat, nici la privat. Degeaba tai cheltuieli dacă nu se mai poate produce suficientă valoare care să genereze venituri. Trebuie să vedem ce ne-a blocat dezvoltarea economică și cum remediem cauzele pentru a schimba rezultatele – căci bugetul este o rezultantă, un simplu efect, niciodată nu este o cauză.
Soluțiile le știm toți – infrastructură, educație, sănătate, eliminarea birocrației, clarificarea legislației și lista continuă. Dar trebuie să ne asigurăm că soluțiile sunt implementate, altfel vom reveni mereu la tăieri. Iar pentru a rezolva cauzele acestor probleme trebuie să fim uniți mereu, și la bine, și la greu.
În loc să ne certăm între noi, am câștiga fiecare mai mult colaborând pentru a rezolva probleme punctuale care ne afectează pe noi toți. E ușor să fim dezbinați, să ne poticnim în câteva puncte de vedere diferite, ignorând zeci, sute de puncte comune. Este mult mai greu să construim împreună pe cele 2-3 obiective care ne ajută pe toți. Însă rezolvarea poate veni doar din această colaborare – între generații și în interiorul comunităților care se implică activ în a identifica probleme și soluții, asigurându-se că ele sunt puse în practică mereu.
Și mai cred că fiecare dintre noi putem face schimbări în viața de zi cu zi care să ne ajute pe toți – putem să cumpărăm mai mult de la producători români și din magazine românești. Putem să trecem doar pe trecerea de pietoni și doar pe verde. Putem să nu blocăm intersecția stând pe loc încă un stop sau două. Putem să aruncăm gunoaiele doar la coșul de gunoi. Putem să împărtășim cunoștințele noastre colegilor mai puțin experimentați, la fel cum putem să învățăm de la ei noi moduri de a ne trăi viața și a face afaceri.
Dacă vrem o țară mai bună în 2020, fiecare dintre noi trebuie să fie mai bun – la muncă, acasă și în comunitatea din care facem parte. Dacă vrem să avem salarii mai mari în 2020, trebuie să acceptăm că și cei de la care cumpărăm produse și servicii vor salarii mai mari – deci vor crește prețurile. Dacă vrem să oferim copiilor noștri o viață mai bună, trebuie să avem grijă și de părinții noștri.
Soluția nu este de la cine tăiem, ci de unde creștem. Iar dacă vrem să creștem veniturile la buget în 2020, trebuie să deblocăm mecanismele care au împiedicat companiile să fie mai multe, mai profitabile, să aibă nevoie de mai mulți angajați și resurse pentru a-i plăti și mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *