Vorbim astăzi despre ordonanța modificărilor pripite, ordonanța 114, și despre cum a reușit să încurce un întreg sector, cel al construcțiilor.
Inițial, statul a decis că majorarea salariilor până la 3000 de lei în acest sector poate fi făcută cu ajutorul unor deduceri fiscale. Zis și făcut, util însă doar pentru o parte a acestui sector numit generic ”sectorul construcțiilor”.
Prevederea spune așa: orice companie care realizează 80% din cifra de afaceri din construcții mărește salariile minime până la 3000 de lei și primește în schimb ajutor de la stat prin deduceri fiscale.
Doar că sunt firme care, deși s-au înscris cu mai multe coduri CAEN specifice construcțiilor, nu construiesc niciun stâlp, niciun perete, nu au firme de ciment. Cum sunt, de exemplu, firmele care au venituri doar din închirierea birourilor. Aceste firme au dat mai mulți bani oamenilor cu care lucrează, dar nu beneficiază de deducerea fiscală promisă de stat.
Și nu sunt singurele care au probleme. Greu este și pentru cele care nu ajung lună de lună la 80% cifră de afaceri doar din construcții. Adică nu beneficiază în fiecare lună de aceste deduceri fiscale deși evident că nu pot modifica lunar salariile în funcție de acestea.
Dacă nu ar fi fost așa mare grabă de a adopta ordonanța 114, Guvernul ar fi aflat de la specialiștii din construcții că face o nedreptate și poate, la prima ordonanță de modificare, ar fi fost inclus și acest sector. Dar, deși în discuțiile purtate ulterior adoptării ordonanței lăcomiei Ministerul Finanțelor a aflat și a și recunoscut că i-au scăpat detaliile printre degete, clarificările întârzie să apară.
Și, în timp ce soluțiile întârzie să fie adoptate, sunt firme care susțin că bugetul lor pentru salarii a crescut cu până la 50% după ce salariul minim în cazul lor nu a mai fost de 2080 de lei, ci de 3000 de lei. O primă soluție la îndemâna celor care, deși plătesc salarii mai mari, nu pot cere deloc deduceri fiscale, ar fi să modifice actul constitutiv și să ceară eliminarea codurilor CAEN care le califică la prevederile OUG 114.
Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.