Turnurile de susținere ale turbinelor eoliene se impozitează cu fundație sau fără?

Incerc sa tratez succint acest subiect numind in cele ce urmeaza „turnuri” ca fiind turnurile de sustinere ale turbinelor eoliene.

1. Turnurile au fost asimilate cladirilor printr-o modificare recenta a codului fiscal respectiv prin adaugarea acestora la definitia cladirii.
2. Scopul introducerii acestor bunuri in categoria cladirilor a fost nevoia de a atrage sume suplimentare de catre primariile pe raza carora exista asemenea tipuri de active. Asimilarea lor cu o cladire a generat discutii ample.
3. Aceste turnuri pot avea forme foarte variate (dupa cum se vede in imagine) si la origine de fapt sunt niste bunuri mobile care sunt asamblate reversibil
4. Fiind asimilate cladirilor sunt tratate de catre autoritatile locale identic cu cladirile clasice, desi s-a generat confuzie asupra modului de stabilire a valorii impozabile. Altfel spus exista puncte de vedere diferite, daca prin denumirea de turn se intelege si fundatia acestuia sau doar echipamentul asamblat.
5. Cladirile in acceptiunea clasica sunt edificate pe o fundatie care face parte integranta din constructie, deci este sustinuta teza celor care afirma ca, daca am denumit-o cladire, trebuie sa fie tratata corespunzator cu celelalte cladiri.
6. Este nevoie de o clarificare cat mai urgenta, pentru ca primul termen de plata a impozitului pe cladiri se apropie cu repeziciune (31 martie) si deja au fost realizate si au fost depuse rapoarte de evaluare de catre contribuabili iar altele sunt in lucru. Riscul de a nu fi tratate unitar se va materializa in viitor in separarea intre cine a facut bine si cine a gresit. Iar cine a gresit va trebui sa plateasca. Cel mai bine deci este sa se ia toate masurile preventive acum cand inca aceste impozite nu au produs efecte sau mai pot fi ajustate.
7. Clarificarea ar trebui sa provina de la Ministerul de Finante intr-o forma care sa aiba acoperire legala si care sa poata fi realizata in cel mai scurt timp. O modificare a definitiei din Codul Fiscal este exclusa din punct de vedere al timpului necesitat de un asemenea demers.
8. Trebuie avut in vedere faptul ca pot exista diverse solutii de fundare, de exemplu pot fi montate pe ambarcatiuni sau cladiri deja existente, ceea ce face dificila stabilirea valorii fundatiei si confirma mai degraba, caracterul de constructie speciala, decat de cladire, al acestor turnuri.
9. Cred ca la analiza acestor active ar trebui avute in vedere si alte categorii de „cladiri” impozitate in prezent, si la care fundatia este exclusa. Adica exista precedente. Ma refer la containerele folosite pe santiere, care sunt mobile, si amplasate pe diverse platforme sau fundatii, dar care pentru valoarea impozabila nu necesita si estimarea valorii fundatiei. O alta situatie comparabila o reprezinta terenurile de sport tip „balon” unde se impoziteaza balonul in sine si nu fundatia pe care acesta este construit.
10. Probabil ca aspectele clarificatoare vor trebui precizate in normele de aplicare a Codului Fiscal acolo unde mai exista precizari privind exceptii si taxe speciale.

Pana atunci cred ca ar trebui avute in vedere urmatoarele:

A. Ministerul de Finante sa gaseasca solutia in cel mai scurt timp de a comunica autoritatilor locale si/sau contribuabililor, daca acestia au solicitat acest lurcu, ca valoarea impozabila este cu fundatie sau fara. In opinia mea conform celor prezentate anterior si luand in calcul precedentele, cred ca valoarea impozabila ar trebui sa fie luata in calcul fara aportul fundatiei.

B. Evaluatorii autorizati care sunt in curs de realizare a acestor rapoarte de evaluare sa urmareasca aparitia acestor clarificari, in ideea in care acestea vor aparea in timp util, pentru a finaliza in termenul legal rapoartele de evaluare. In cazul in care rapoartele de evaluare vor fi realizate intre timp sau in cazul in care au fost realizate deja, le sugerez sa se asigure ca in cadrul raportului au estimat distinct valoarea fundatiei, si sa precizeze intr-o ipoteze limitativa acest lucru, cu alte cuvinte sa prezinte valorile distinct intre fundatie si turn, astfel incat daca se va decide ca valoarea impozabila nu va tine seama de fundatie, autoritatile locale sa poata identifica usor in rapoartele de evaluare doar valoarea Turnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *