Bun găsit!
Ediția de astăzi este una în care vom discuta despre impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor juridice.
Codul fiscal nu a fost modificat, din fericire, nici în acest an referitor la acest capitol, deși au existat unele intenții. Prin urmare, ne reamintim că din 2016, valoarea fiscală nu mai are legătură cu valoarea contabilă, deci nu mai trebuie să duceți balanțele de verificare la primărie. Persoanele juridice trebuie să depună un raport de evaluare făcut de un evaluator autorizat care să stabilească valoarea impozabilă a clădirilor, și nu valoarea de piață sau valoarea justă. Aceste rapoarte nu sunt folosite pentru reevaluarea clădirilor în situațiile financiare.
În cazul firmelor care au făcut acest raport în urmă cu doi ani, când a devenit obligatoriu, și care au plătit o cota de impozitare cuprinsă în intervalele 0,08% și 0,2% în cazul locuințelor și între 0,2 și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale, e nevoie de o nouă evaluare pentru 2019. Altfel, cota de impozitare devine una penalizatoare și ajunge la 5%.
Cotele de impozitare sunt stabilite de consiliile locale în limitele legii, de aceea recomand să verificați dacă nu cumva primăria de care aparțineți a ales o cotă mai mare care duce, în final, la un impozit crescut. Iar pentru firme mai există o regulă. Dacă are bunuri în mai multe zone ale țării, trebuie să depună câte un raport de evaluare pentru fiecare unitate administrativ teritorială.
Acest raport trebuie depus până la primul termen de plată a impozitului din anul 2019. Adică 31 martie.
Ne oprim aici astăzi, dar vă dau întâlnire și săptămâna viitoare, de la aceeași oră. Informații suplimentare găsiți și pe pagina de facebook a emisiunii.
Numai bine!