Veridice 133 – PFA sau Microintreprindere (1)

Bun gasit,

Mai zilele trecute, un prieten care nu este strain de modul de organizare a firmelor in Romania, mi-a spus ca nu mai stie care sunt ultimele modificari ale codului fiscal, in materie de organizare a activitatii, amintindu-mi intrebarea pe care am auzit-o foarte frecvent: Cum e mai bine astazi, sa ai PFA (adica persoana fizica autorizata) sau microintreprindere?

Acest lucru mi-a amintit de anecdota conform careia un prieten il intreaba pe celalalt: Cum se spune corect: funicular sau furnicular. Acesta ii raspunde: La ce?

Asa este si in cazul nostru cu aceasta intrebare simpla, care reformulata ar trebui sa fie separata in doua: (1) PFA sau SRL si a doua SRL platitor de impozit pe profit sau microintreprindere. Aceste intrebari nu isi au un raspuns atat de simplu, iar daca ar fi sa raspund intr-un singur cuvant si ferm as spune: Depinde!

Cei care sunt pusi intr-o asemenea situatie, pe langa ca au intotdeuna varianta sa apeleze la o persoana de specialitate, care conform practicii din Romania se afla atat in zona consultantei fiscale cat si in zona contabilitatii, ar fi benefic sa isi clarifice niste aspecte privind propria activitate astfel incat sa gaseasca mai usor raspunsul corespunzator.

Sa retinem ca dilema exista de fapt din punct de vedere fiscal. Primul criteriu avut in vedere este de fapt care e forma de organizare in care sa nu platesti impozite prea mari? Legale, dar optime.

Ce inseamna de fapt impozitele avute in vedere? Sunt un mix dintre impozitele pe venituri sau profit si impozitul pe forta de munca. Din aceste perspective utilizarea uneia sau alteia dintre formele prevazute de lege trebuie adaptata la situatia concreta a fiecarei activitati.

As introduce aici doua notiuni comune si importante in discutia noastra. Este vorba despre cifra de afaceri, respectiv veniturile totale generate de o activitate indiferent de forma in care aceasta se desfasoara si profitul/venitul net, care rezulta dupa scaderea din cifra de afaceri a cheltuielilor necesare desfasurarii activitatii.

 

Exemplu: Venituri totale (cifra de afaceri) 100.000 lei

Cheltuieli totale                            70.000 lei

Profit (venit inainte te impozit)   30.000 lei

 

In emisiunea viitoare vom prezenta cateva idei care va pot ghida in a analiza care este varianta optima pentru dumneavoastra privind PFA sau firma, iar cazul firmei daca aceasta este platitoare de impozit pe profit sau microintrepindere.

 

Pana saptamana viitoare, toate cele bune!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *