Subiectul de astazi se refera la impozitul pe cladirile apartinand persoanelor juridice, adica la impozitele cu ponderea cea mai mare valorica in bugetele locale.
Vom incepe prin a sublinia principalele modificari survenite pentru contribuabilii persoane juridice, incepand cu 1 ianuarie 2016.
Pana la modificarea codului fiscal acest impozit era corelat cu valoarea de inventar a cladirilor, deci, valoarea impozabila era preluata din situatiile financiare ale companiilor, de aceea, de multe ori autoritatile locale solicitau pe langa declaratia de impunere, si balanta de verificare. Acest sistem reprezenta o legatura intre valorile contabile si valorile fiscale nemaintalnita in alte tari europene.
Odata cu noile reguli de impozitare, valorile impozabile nu mai rezulta din situatiile financiare ci din rapoarte de evaluare destinate exclusiv fiscului, motiv pentru care nu se mai justifica solicitarea balantelor de verificare de catre autoritatile locale.
O alta schimbare rezultata odata cu noul sistem este cea legata de faptul ca nu trebuie sa fie supuse evaluarii toate activele din aceeasi categorie. O categorie de active contine conform prevederilor legale gruparea activelor unei companii in functie de caracteristicile si utilizarea lor. Astfel avem categoria de cladiri, constructii speciale, echipamente tehnologice, mijloace de transport, mobilier, tehnica de calcul etc.
Altfel spus, trebuiau reevaluate toate numerele de inventar care apareau in evidentele contabile in categoria Cladiri. In prezent pot fi supuse reevaluarii in vederea stabilirii valorii impozabile si doar o parte dintre numerele de inventar din categoria cladirilor, la solicitarea contribuabililor.
S-a tot spus ca reevaluarea activelor firmelor este obligatorie o data la trei ani. Afirmatia nu a fost si nu este corecta. Reevaluarea nu este obligatorie ci legea prevede ca in lipsa acesteia, dupa trei ani, cota de impozitare va fi majorata. Dealtfel, firmele care isi reevaluau activele o data la trei ani si inregistrau in situatiile financiare rezultatele evaluarii, nu mai trebuie sa faca acest lucru, exclusiv din ratiuni fiscale.
Pentru companiile care si-au facut ultima reevaluare cu data evaluarii 31.12.2014, la inceputul anului viitor pot solicita realizarea unui raport de evaluare destinat exclusiv autoritatilor locale, pentru a evita cresterea cotei de impozitare.
Ne oprim acum aici cu „noutatile” si vom continua in emisiunea urmatoare cu aspecte referitoare la valoarea impozabila a cladirilor rezidentiale apartinand persoanelor juridice.
Pe curand!