Verdice 113 – Impozitul pe clădiri (PF-N) partea a 2-a

Continuam astazi tema legata de impozitul pe cladirile nerezidentiale apartinand persoanelor fizice.

Va reamintesc ca impozitul pe cladiri in Romania se obtine inmultinad cota de impozitare cu valoarea impozabila. Saptamana trecuta am vorbit despre cota de impozitare in cazul cladirilor nerezidentiale apartinand persoanelor fizice si acum continuam cu aspectele principale privind valoarea impozabila.

Aceasta trebuie sa rezulte dintr-un raport de evaluare realizat de catre un evaluator autorizat la solicitarea contribuabililor. Astfel, persoanele fizice aflate in situatia de plati acest impozit, au contactat evaluatori autorizati care au elaborat un raport de evaluare din care fiscul local a preluat valoarea impozabila. Daca nu ar fi facut acest lucru, atunci autoritatea locala ar fi calculat valoarea impozabila la fel ca in cazul cladirilor rezidentiale, dar nivelul cotei de impozitare aplicabile este stabilita in codul fiscal in acest caz de 2%, adica de 20 de ori mai mare decat in anul anterior.

La nivelul intregii tari au fost realizate in anul 2016 circa 95.000 de rapoarte de evaluare pentru cladiri nerezidentiale apartinand persoanelor fizice a caror valabilitate este de 5 ani. Cu alte cuvinte odata ce s-a declarat noua valoare impozabila dupa intrarea in vigoare a noului cod, adica in anul 2016, evaluarea mai trebuie refacuta in anul 2021.

Acest lucru inseamna ca impozitul va ramane constant 5 ani? Raspunsul este ca nu inseamna automat acest lucru si ca acest lucru se poate intampla doar daca autoritatile locale nu vor aduce modificari cotelor de impozitare in anii care vin.

Prin urmare, contribuabilii aflati in aceasta situatie, daca acum detin inca o cladire nerezidentiala la care nu i-au realizat un raport de evaluare, si pentru care este foarte probabil sa plateasca o cota de impozitare majorata la 2%, sa analizeze acest lucru si sa actioneze in consecinta respectiv sa solicite realizarea unui raport de evaluare la inceputul anului 2018, pe care sa il depuna la autoritatile locale.

Cei care si-au realizat evaluarea pana acum, nu mai trebuie sa desfasoare nici o activitate la inceputul anului viitor in ceea ce inseamna acest impozit, dar sa urmareasca pentru viitor termenul legal in care daca isi actualizeaza valoarea impozabila, nu risca sa plateasca o cota de impozitare majorata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *