Vreau să vorbim astăzi despre un document cunoscut de către toți cei care au fost implicați în tranzacții imobiliare.
Dacă este să privim în trecut, și citez:
„Necesitatea existenței unor expertize imobiliare care să prevadă valorile minime ale imobilelor, a apărut, din punctul de vedere al statului, în momentul în care autoritățile au constatat că părțile actelor notariale, declară un preț de tranzacționare mult mai mic decât cel real și, prin aceasta, statul încasa mai puține impozite, decât ar fi trebuit”. Fraza provine dintr-un comunicat oficial din anul 2008.
Adică expertiza, sau grila notarială, cum o cunoaște toata lumea, a avut scopul unic de a fi utilizată în taxarea tranzacțiilor imobiliare, și atât.
Din pacate, utilizarea a fost extinsă, în lipsa altor baze de date cu informatii de piață, și s-a utilizat, total nepotrivit, de exemplu în exproprieri și în rapoarte de expertiză judiciară.
Ce vreau sa transmit sunt urmatoarele:
- Acest document nu conține valorile de piață individuale ale imobilelor dintr-un oras sau judet, pentru că, practic este imposibil de realizat acest lucru. Gandiți-vă că două terenuri alăturate pot avea valori fundamental diferite, dacă pe sub unul dintre ele trece o rețea de canalizare, iar pe celălalt poate fi construit un bloc de 10 etaje.
- Începând cu 1 ianuarie 2016 grila notarială a devenit un „Studiu de piață” conform noului cod fiscal, care conține valorile minime consemnate pe piață în anul anterior.
- Prețurile din „Studiu” sunt folosite pentru a fi comparate cu prețurile din contractele de vânzare cumpărare. Dacă acestea se vor situa sub prețurile din grile, tranzacția va fi „raportată” la fisc. Consecințele încă nu se cunosc.
- Având în vedere ca în aceasta perioadă se realizează aceste studii de piață, le atrag atenția autorilor acestora, să respecte cu strictețe prevederile codului fiscal privind acest document și să aibă în vedere responsabilitățile pe care ei și le asumă, atât față de clienții lor (Camerele notarilor publici) cât și față de utilizatorii desemnați, care suntem noi, cetățenii. Nu vrem să fim raportați la fisc, pentru că baza de comparație este una eronată.
Emisunea a fost difuzata in 19.09.2017 la Digi 24