Veridice 102 – Prețurile din contractele de vânzare cumpărare

Bun găsit,

Vreau să vorbim astăzi despre prețurile din contractele de vânzare cumpărare ale imobilelor.

De fapt, vreau să vorbim despre cât de reale sunt aceste prețuri, știut fiind faptul că nu întotdeauna contractele de vânzare cumpărare, conțin suma reală plătită de către cumpărător și încasată de către vânzător.

Consecințele unei asemenea situații pot fi dintre cele mai grave:

– Gandiți-vă că vânzătorii și cumpărătorii scriu în contractele de vânzare, sub sancțiune penală, că prețul înregistrat în contract este suma reală, sau

– Dacă din cine știe ce motive se reversează acel contract, suma care poate fi revendicată de cumpărător este doar cea înregistrată în contract.

– Nu în ultimul rând la un partaj. Să presupunem că un apartament cumpărat recent face obiectul partajului. Partea care urmează să fie despăgubită, va primi jumătate din suma înregistrată în contract.

Haideți să ne mai gândim la justiție, în condițiile în care se iau decizii, de exemplu, în cazul exproprierilor, luând în calcul prețuri din contractele de vânzare cumpărare. Dacă ele nu sunt prețuri reale, vă dați seama de consecințele asupra celui care este deposedat de bunurile pe care le deține?

Cred că soluțiile pot sa vină din două direcții.

Prima este cea a vânzătorilor și cumpărătorilor. Nivelul de conștiență ar trebui să crească astfel încât, cumpărătorii să nu accepte, sub nici o forma, ca suma de bani efectiv plătită vânzăorului să fie diferită de prețul înregistrat în contractul de vânzare cumpărare.

Iar in final, autoritatile, că tot suntem în perioada de modificare a codului fiscal și a regulilor fiscale, să regândească sistemul de impozitare al tranzacțiilor, iar pe baza acestuia să încurajeze ca în contractele de vânzare cumpărare, să avem întotdeauna prețul real.

Emisiunea a fost difuzata in 12 septembrie 2017 la Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *