Veridice 324 – Misiunea antreprenorilor în economie

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre rolul antreprenorilor și IMM-urilor în societate, astăzi vom discuta despre misiunea lor în economie.

La nivelul Uniunii Europene, IMM-urile sunt responsabile pentru doi din trei angajați, reușind să producă 56 de cenți în valoare adăugată pentru fiecare euro. Din totalul locurilor de muncă generate de IMM-uri, 33% aparțin celor de talie mare, 17% celor medii, 20% celor mici și 30% micro intreprinderilor.

Antreprenori și IMM-uri | Locuri de muncă IMM-uri:

33%: IMM-uri mari
17%: IMM-uri medii
20%: IMM-uri mici
30%: Micro
Sursa: Comisia Europeană 2018/2019

Cele mai presante probleme pentru antreprenori sunt găsirea oamenilor bine pregătiți, achiziția noilor clienți, conformarea la reglementările legale și fiscale în vigoare, costul producției sau muncii, nivelul competiției din domeniu și accesul la finanțare.

Antreprenori și IMM-uri | Probleme:

25%: calitatea forței de muncă disponibile
23%: achiziția noilor clienți
13%: respectarea reglementărilor
12%: costul producției / muncii
11%: competitivitatea
7%: accesul la finanțare
Sursa: Comisia Europeană, Chestionar, 2018

În România IMM-urile au crescut valoarea adăugată generată în economie cu 43% în doar 4 ani, micro intreprinderile având cea mai mare creștere, de 63%. Cu toate acestea, productivitatea IMM-urilor noastre este semnificativ mai scăzută decât media europeană. Un angajat generează o valoare adăugată de doar 15.100 euro comparativ cu 44.600 euro media europeană. Apoi numărul mediu de angajați în IMM-urile din România este de 5,5 angajați per companie, în timp ce media europeană se situează la 3,9 salariați. Prin urmare există și o pierdere la capitolul competitivitate.

Antreprenori și IMM-uri | Contribuția la valoarea adăugată din România:

+43%: creșterea generată per total de IMM-uri
+63%: creșterea generată de Micro
Sursa: Comisia Europeană, 2018 vs. 2014

Cele mai mai mari probleme ale IMM-urilor românești prin comparație cu media europeană sunt la capitolul abilități și inovare. Bineînțeles, vorbim despre medii statistice, căci excepțiile există și unele dintre ele sunt chiar răsunătoare la nivel global. Formarea profesională și inovația nu sunt chestiuni ușor de rezolvat și nici nu pot antreprenorii să le rezolve singuri. Însă implicarea lor este esențială, atât pentru competivitatea firmelor lor, cât și pentru economia românească.

Antreprenori și IMM-uri | Cele mai multe probleme:

Abilități și inovare
Sursa: Comisia Europeană, SBA Fact Sheet, 2019

În primul rând trebuie să construim și aici infrastructura, adică să redefinim educația și să repunem (carton 5) centrele de cercetare și dezvoltare pe lista priorităților de importanță națională – fie prin sprijinirea celor existente, fie prin crearea unor noi structuri și parteneriate public-private care pot găzdui cu succes inovația românească într-o strânsă colaborare cu antreprenorii români.

#1 Soluții pentru Antreprenori și IMM-uri

Centre pentru cercetare și dezvoltare
Sursa: Veridio.ro

Însă spiritul inovator trebuie dezvoltat încă din anii de școală, prin urmare trebuie să ne implicăm pentru a schimba modelul actual bazat pe memorare, către o nouă paradigmă (carton 6) centrată în jurul inovației, gândirii critice, noilor tehnologii și rezolvării problemelor de actualitate.

#2 Soluții pentru Antreprenori și IMM-uri

Educație pentru inovație
Sursa: Veridio.ro

Și nu în ultimul rând, e nevoie de o schimbare de mentalitate și de creștere a nivelului nostru de încredere în noi înșine. Avem nevoie de antreprenori curajoși, care să aibă încredere că pot intra în concurență cu firmele mari sau cele din străinătate, adoptând rapid noi modele, concepte și tehnologii, chiar dacă va fi nevoie să treacă prin câteva eșecuri pentru a câștiga competiția. Pentru că misiunea principală a IMM-urilor și antreprenorilor în economie este tocmai aceea de a inova.

#3 Soluții pentru Antreprenori și IMM-uri

Afaceri bazate pe noi modele, concepte și tehnologii
Sursa: Veridio.ro

Citește și:

Antreprenoriatul în Societate | https://bit.ly/2wrvdGe
Domenii preferate de Antreprenori | https://bit.ly/3c9V9qk
Tonusul Antreprenorial | https://bit.ly/37IWqBc

!NOU – AVA mobile app (search „Adrian Vascu”):

Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
iOS App: https://apple.co/2pNk27j

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *