Veridice 221 – Criza forței de muncă în 2019

Bun găsit! Companiile din România au resimțit din plin anul trecut deficitul forței de muncă disponibilă și calificată. Ce sa va întâmpla în 2019, vom constata noi blocaje și zero soluții?

Anul trecut, 72% dintre angajatorii din România au declarat că se confruntă cu această problemă. Mai grav este că, în timp ce nu constatăm un interes al statului de a lua măsuri în sistemul de educație pentru formarea abilităților necesare pieței muncii, ne confruntăm cu concurență neloială față de sectorul privat prin nivelul de salarizare oferit și performanța profesională cerută la ocuparea posturilor bugetare. Este adevărat că există o diferență majoră la angajare: la stat, de cele mai multe ori, ai nevoie să cunoști pe cineva pentru a obține un job bine plătit; la privat chiar trebuie să ai cunoștințe și rezultate pentru a obține un job care în timp poate deveni și „bine plătit”.

Nu sunt împotriva creșterii salariilor atâta vreme cât și performanța muncii personalului bugetar este pe măsura veniturilor obținute. Privații nu pot concura cu statul, pentru că aceștia își pot plăti angajații doar din valoarea adăugată pe care aceștia o produc. Angajatorul numit stat nu are nici măcar criterii de performanță și eficiență, cu atât mai puțin grija plusvalorii.

Bineînțeles, ar mai fi și responsabilitatea statului față de exodul continuu al forței de muncă în străinătate – 4 milioane de români care lucrează productiv și plătesc taxe în străinătate. Iar un studiu recent arată că mai bine de jumătate dintre români ar pleaca să lucreze peste hotare deci, dacă nu se schimba nimic, exodul va continua și anul acesta.

Dintre toate potențialele neajunsuri din economie anticipate pentru 2019, deficitul forței de muncă pare o certitudine încă din 2018 dacă nu ne trezim măcar în al doipsrezecelea ceas. Atât pentru astăzi. Vă dau întâlnire și săptămâna viitoare. Până atunci, toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *