Veridice 127 – Amenzi

Discutăm astăzi despre cum, deși suntem în era tehnologiei cel mai sigur este să ai o hârtie în mână atunci când lucrezi cu statul român, mai ales dacă este vorba despre o chitanță care confirmă plata unei amenzi.

Nu puțini sunt cei care au mers în această perioadă să plătească taxele locale și au aflat că au o amendă neachitată. De fapt, contravenția a fost achitată în mai puțin de două zile de la momentul sancționării, dar cum instituțiile statului nu sunt conectate informatic, nu știe stânga ce face dreapta.

Cum e posibil? Simplu! O amendă achitată oriunde mai puțin în localitatea de domiciliu figurează ca neplătită până când cel sancționat nu duce dovada de plată la administrația locală.

În acest moment, legea permite oricui să plătească jumătatea din valoarea amenzii în 48 de ore de la momentul sancționării. Dacă ați fost amendat în drumul spre la Constanța, dar aveți domiciliul în Cluj, evident că nu vă întoarceți acasă pentru a face plata.

Plătiți la Constanța și tot acolo rămân și banii. La Cluj ajunge însă informarea cu privire la amendă, fără nicio notificare despre plată. Acesta este motivul pentru care, atunci când ajungeți la ghișeu pentru plata impozitelor, sunteți anunțați că aveți amenzi neplătite. Iar de aici începe fuga după hârtii.

Dacă nu mai aveți chitanța, puteți obține o copie doar dacă mergeți în localitatea în care ați făcut plata. Doar că astfel de lucruri durează și dacă vă gândeați că achitați toate taxele până la 31 martie pentru a beneficia de reducerea de 10%, nu o puteți face decât dacă plătiți încă o dată amenda. Iar recuperarea sumelor, este posibila, dar necesita …..alte hartii si alte drumuri!

Daca tot exista telefoane cu multiple aplicatii de banking si cumparaturi, care aproape ca lucreaza singure, recomandam si autoritatilor sa se unifice informatic, sa sparga barierele birocratice, si daca tot s-a realizat plata, macar sa constate ca au incasat banii, pentru ca ma gandesc ca daca autoritatile locale din raza de domiciliu a contravenientului considera ca au de incasat niste sume, atunci autoritatea locala care a incasat deja banii ar trebui sa fie ingrijorata ca a incasat niste sume care nu ii erau cuvenite.

Noi nu va cerem nici o hartie, ci doar va sugeram o deplasare, pana la pagina de facebook a emisiunii.

Ne revedem si saptamana viitoare.

Atât pentru astăzi, ne revedem săptămâna următoare. Până atunci, ne găsiți și pe facebook. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *