Veridice 110 – Impozitul pe cladirile rezidentiale ale persoanelor fizice (PF-R) partea 1

 

Astazi vom vorbi despre impozitul pe cladirile cu destinatie rezidentiala apartinand persoanelor fizice, adica despre situatia cea mai frecventa din Romania.

 

Dupa cum spuneam, impozitul pe cladiri este rezultatul inmultirii dintre cota de impozitare si valoarea impozabila. Haideti sa vedem cine stabileste aceste marimi si daca noi contribuabilii avem ceva de facut in acest sens.

 

Ca o prevedere generala tuturor categoriilor de contribuabili, precizez ca impozitul se datoreaza si se plateste anual, existand doua perioade de plata (pana la 31 martie si pana la 30 septembrie). Plata integrala in primul trimestru este bonificata cu o reducere de 10% din valoarea totala de plata.

 

Cota de impozitare se gaseste intervalul 0,08 – 0,2% si este stabilita de catre Consiliile Locale care aleg o cifra din acest interval. Astfel, putem intalni diverse situatii in care cotele aplicate difera de la localitate la localitate. De exemplu pentru acest an in Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca a fost stabilita o cota de 0,1%, in Ploiesti 0,09%, in Medgidia 0,08% etc.

 

Pana la intrarea in vigoare a noului cod fiscal, cota de impozitare pentru cladirile rezidentiale apartinand persoanelor fizice era de 0,1%.

 

Dupa cum spuneam, se impoziteaza doar cladirea si nu intreaga proprietate imobiliara. Nici in cazul acestui impozit nu exista o legatura intre modul de calcul si preturile cu care se tranzactioneaza proprietatile imobiliare pe piata.

 

Atat marimile de calcul ale valorii impozabile cat si cotele de impozitare sunt prevazute prin lege fara sa existe o explicatie a acestora.

 

Pentru selectia cotelor, dupa cum am vazut, au un rol important alesii locali. Despre modul de stabilire al valorii impozabile vom discuta in emisiunea de saptamana viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *