Utilizarea mixta a cladirilor, adica si rezidentiala si nerezidentiala, a reprezentat deasemenea o noutate a codului fiscal lansat in anul 2016, fiind in acelasi timp si o notiune care a fost insotita de multe neclaritati si abordari neunitare.
Principala problema a fost identificarea partilor rezidentiala si nerezidentiala, mai precis, identificarea scriptica si faptica a acestora.
De exemplu. O persoana fizica autorizata care realizeaza servicii contabile isi desfasoara activitatea intr-un apartament existand un contract de comodat. Are acest apartament utilizare mixta? Din punctul meu de vedere nu, pentru ca nu poate fi evaluata o incapere dintr-un apartament nefiind delimitata cadastral distinct.
La polul opus se afla o cladire cu doua nivele cu acces separat si cu documentatie cadastrala distincta unde pe un nivel sunt spatii de birouri iar pe celalalt sunt locuinte. Sau blocurile cu un singur proprietar care au la parter spatii comerciale si la etaj apartamente de locuit. Nu cred ca exista neclaritati in a le incadra pe ultimele doua.
O alta problema a aparut atunci cand legiuitorul a solicitat ca modalitatea de estimare a valorii impozabile sa fie distincta pentru cele doua destinatii. Astfel pentru partea rezidentiala se utilizeaza metodologia din articolul 457 din codul fiscal, acel algoritm aplicat de autoritatile locale, iar pentru partea nerezidentiala se solicita un raport de evaluare.
Spun ca este nefiresc acest lucru pentru ca este normal ca baza impozabila a aceleiasi cladiri, pe principii de cost de construire, sa fie aceeasi, iar impozitul sa difere datorita cotelor de impozitare distincte. Sper ca la prima modificare a titlului IX din codul fiscal sa se tina seama de acest lucru, care ar simplifica foarte mult atat sarcina contribuabililor cat si a autoritatilor locale, si asta fara sa fie afectat semnificativ impozitul final.
Pana atunci insa, cei care detineti asemenea cladiri analizati cu atentie cerintele codului fiscal de incadrare a cladirilor astfel incat sa intocmiti corect declaratiile fiscale, care dupa cum stiti difera pentru persoanele fizice si persoanele juridice. Un indiciu il puteti regasi in schema alaturata pe care o puteti consulta pe pagina de facebook a emisiunii.
In urmatoarele doua emisiuni va voi prezenta cateva detalii despre cele doua tipuri de declaratii si modul de completare a lor.
Toate cele bune!