Veridice 117 – Relația contribuabili – evaluatori

https://www.youtube.com/edit?video_id=dDVzfY7dg-c&video_referrer=watch

In episoadele anterioare, referitoare la impozitul aferent persoanelor fizice care detin cladiri nerezidentiale, am amintit de necesitatea contactarii unui evaluator autorizat, situatie care este valabila si in cazul contribuabililor persoane juridice.

Din aceasta perspectiva vreau sa punctez cateva informatii de interes pentru contribuabili:

Din raportul de evaluare va rezulta valoarea impozabila pe baza careia primaria va calcula impozitul, aplicand cota de impozitare stabilita de catre consiliul local.
Evaluatorii sunt contactati de catre contribuabili.
Evaluatorii autorizati se regasesc in Tabloul Oficial publicat in Monitorul Oficial precum si pe siteul www.anevar.ro
Va fi realizat un singur raport de evaluare pentru toate cladirile apartinand aceluiasi proprietar si care sunt situate in aceeasi unitate administrativ teritoriala. Daca acelasi proprietar detine cladiri in mai multe localitati vor fi realizate mai multe rapoarte de evaluare.
Raportul de evaluare se va realiza in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018. Data evaluarii va fi 31 decembrie 2017. Conform standardelor de evaluare nu pot fi realizate rapoarte de evaluare dupa aceasta data.
Raportul de evaluare va fi depus la primarie de catre contribuabil.
Contribuabilii incadreaza cladirea ca fiind R, N, M.
Evaluarea pentru impozitare nu se mai intregistreaza in situatiile financiare ale firmelor. Este destinata doar autoritatilor locale.
In cazul firmelor exista posibilitatea ca valoarea fiscala a cladirii sa fie diferita de valoarea aceleiasi cladiri inregistrata in situatiile financiare.
Contribuabilul va pune la dispozitia evaluatorului informatiile privind suprafata cladirii supusa evaluarii.
Rezultatele evaluarii se inregistreaza in baza de date de informatii fiscale BIF a Anevar iar dovada inregistrarii va fi prezentata in raportul de evaluare.
Raportul de evaluare contine o sinteza pe un format uniform obligatoriu astfel incat principalele informatii din acestea vor fi transmise in acelasi mod tuturor primariilor din Romania.

In emisiunea viitoare vom vorbi despre cladirile cu destinatie mixta, una dintre „buturugile mici” ale noului cod fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *