Impozitele si taxele fac parte din viata noastra din ce in ce mai constient. Numarul si diversitatea acestora sunt foarte mari si de multe ori este mai putin cunoscuta modalitatea in care sunt calculate impozitele.
Va propun ca incepand din aceasta saptamana sa dam startul unei serii de emisiunin in care va voi prezenta detalii legate de impozitul pe teren si impozitul pe cladiri. Aceste categorii de impozite exista peste tot in lume si modalitatea de stabilire a lor difera de la tara la tara.
O principala diferenta o constituie “obiectul impunerii”. In multe tari impozitul este datorat pe proprietatea imobiliara in intregul ei, adica teren si cladire la un loc. De fapt asa “la pachet” se tranzactioneaza aceste doua componente, mai ales ca trebuie foarte clar inteles ca doar casele, nu au valoare de piata, fara aportul terenului pe care se afla.
In Romania impozitul nu se raporteaza pentru “proprietatea imobiliara” in intregul ei, ci se calculeaza si se plateste distinct pentru teren si pentru cladiri si are doua componente:
Valoarea impozabila x cota de impozitare = Impozit
Acestea difera de la caz la caz.
In cazul cladirilor, incepand cu anul 2016, acestea se impoziteaza in functie de destinatia cladirii care poate fi: rezidentiala (R), nerezidentiala (N) sau mixta (M).
In “matricea cobtribuabililor” sunt prezentate situatiile in care ne putem afla fiecare dintre noi
Avem deci:
PF care detin cladiri rezidentiale
PF care detin cladiri nerezidentiale (hoteluri, benzinarii etc)
PJ care detin cladiri rezidentiale
PJ care detin cladiri nerezidentiale
Cladiri cu destinatie mixta
In emisiunile urmatoare vom vorbi atat despre impozitul pe teren cat si despre fiecare dintre situatiile amintite in matricea de mai sus, in termeni de valori impozabile si cote de impozitare, si cum ar trebui sa procedeze contribuabilii in fiecare caz in parte. Evident toate acestea cu valabilitate astazi octombrie 2017!