Bun găsit,
Vom vorbi astăzi despre expertiza judiciară, un mijloc de probă, frecvent întâlnit în contextul judiciar.
Domeniile de expertiză judiciară sunt foarte variate de la expertize contabile, fiscale, topografice, imobiliare, până la expertize medico legale, și așa mai departe.
Prejudiciile asociate unor persoane sau chiar privarea de libertate a unor oameni, pot depinde de calitatea expertizelor. De aceea, modalitatea în care acestea sunt elaborate trebuie să fie ireproșabilă.
Să vă dau un exemplu. Am întâlnit niște persoane care cumpăraseră un teren în anul 2012 cu 40 de euro/mp. Au fost expropriați după 3 ani de acel teren oferindu-li-se o sumă de 15 Euro/mp (conform unei expertize). Au contestat în instanța decizia și o nouă expertiză a stabilit 50 de euro/mp. La instanța superioară s-a stabilit ca suma finală este de 24 de euro/mp.
Toate aceste sume au rezultat din expertize. Și cu siguranță au pus judecătorii într-o situație care nu este firească, să aleagă între valori total diferite, care se referă la același bun evaluat.
Evaluarea nu conduce la un rezultat unic, există o marjă între două valori care este considerată rezonabilă, dar expertii ar trebui să știe și să respecte acest lucru.
Reforma actului de justitie ar trebui să conțină și reforma legislației specifice, care în România are „rădăcini” dinainte de 1989.
În acest sens este necesară o reglementare clară și modernă, sunt necesare standarde profesionale și etice, și este nevoie de un corp de profesioniști în permanentă perfecționare. Acest lucru se poate realiza, atât prin aportul tuturor profesiilor implicate în expertiza judiciară cât și prin implicarea Ministerului Justiției.
Aș adresa o intrebare: Dacă se constată că decizia unei instanțe a fost greșită pentru că s-a bazat pe o expertiză greșită, cine răspunde? Judecătorul sau expertul? Ambii? Niciunul?
Ne asteptăm ca actul de justitie să impartă dreptatea, iar nu de puține ori, adevărul instanțelor se bazează pe adevărul expertizelor, deci toti cei implicați în această operațiune să inteleagă responsabilitatea pe care și-o asumă și să fie pregătiti să răspundă pentru acțiunile pe care le întreprind.
Vă dau întalnire si săptămâna viitoare!