Programul de Guvernare creat de către noua echipă executivă are 91 de pagini. Desigur, orice echipă nouă, în măsura în care și este într-adevăr nouă, merită un credit inițial de încredere că va face lucruri bune. Așa cum și contribuabilii ar trebui tratați cu prezumția de nevinovăție. Însă modul de exprimare din program este îngrijorător.
Aș începe, însă, cu o precizare. Prim-ministrul Bolojan pare hotărât să facă reforme și a dovedit că poate. Însă va putea doar acolo unde este lăsat să o facă. Iar specialiștii, fie că suntem la privat sau la stat, suntem gata să-l ajutăm în crearea reformelor de care avem nevoie. Și dacă-i cerem atât de multe premierului, atunci să și aibă cheile la toate încăperile în care trebuie făcut curățenie, nu doar la unele.
Noul Program de Guvernare
Prim-ministrul Bolojan
- Hotărât să fac reforme
- A dovedit că poate
- Necesară și „voința politică”
- Suportul specialiștilor
- Curățenie în toate „camerele”
Pleacă din start cu un neajuns major. Domnul Bolojan și-a asumat rolul de selecționer al echipei naționale de guvernare. Însă, cu excepția a patru jucători, a fost decisă de „patronii cluburilor”, fiecare după propriile criterii și interese. Toți îi cerem performanță. Însă premizele și contextul nu sunt deloc prielnice. Noi, suporterii, avem de jucat un rol important în a ne asigura că, cel care și-a asumat rezultatele, va avea și instrumente pe măsură împreună cu toate schemele de joc pe masă.
Noul Program de Guvernare
Prim-ministrul Bolojan
- „Selecționerul” echipei de guvernare
- Însă echipa = decisă de patronii „cluburilor”
- Premizele/context neprielnice
- Rolul „suporterilor” în conduita jucătorilor
- Fără excepție, toate schemele de joc pe masă
Analizând noul program de guvernare am constatat 91 de pagini pline de afirmații – practic o listă de dorințe – similare celor care au fundamentat și PNRR. Un soi de „să fie bine, să nu fie rău”. Mai nimic despre CUM se vor face, studii de impact, surse de finanțare, resurse de competență, criterii de evaluare sau ținte de atins.
Noul Program de Guvernare
Despre conținut
- 91 de pagini = afirmații/dorințe
„să fie bine, să nu fie rău” - Lipsesc CUM, CÂT, UNDE etc.
– studii de impact
– surse de finanțare
– resurse competențe
– criterii evaluare
– ținte de tins
Chiar și așa, în această compilație de afirmații optimiste, despre turism avem o singură frază. Citez: „Susținerea investițiilor în turismul balnear pentru valorificarea resurselor naturale ale României.” Ce înseamnă mai exact „susținere”? De unde se vor lua banii? Cu cât vor crește încasările la Buget? Nimic concret. Nici măcar despre situația turismului de la Praid.
Noul Program de Guvernare
TURISM
- O singură frază
„Susținerea investițiilor în turismul balnear…” - CUM va susține?
- DE UNDE banii?
- CU CÂT vor crește încasările la Buget?
Turismul și-ar putea dubla contribuția PIB-ul țării, momentan fiind sub media UE. Turismul încă este accesibil investitorilor mici și independenți, generează o economie prosperă în jurul său și aduce încasări la Bugetul de Stat. Mai mult, atrage clienți străini, deci crește exportul serviciilor. Și cu toate acestea, un potențial contributor decisiv la PIB-ul țării a meritat nici 90 de litere din 91 de pagini.
Noul Program de Guvernare
TURISM – Potențial
- Potențial dublare contribuție la PIB
- Accesibil investitorilor mici/independenți
- Generează economie prosperă în jur
- Generează încasări la Buget
- Atrage clienți străini
=> crește exportul serviciilor
=> echilibrare deficit comercial
Turismul românesc are cinci mari probleme: infrastructură de transport deficitară, forță de muncă necalificată, disprețul patrimoniului cultural și natural, birocrație excesivă și mai ales lipsa unei viziuni turistice românești într-o piață europeană extrem de competitivă.
Noul Program de Guvernare
TURISM – Probleme
- Deficit transport
(conexiuni publice, autostrăzi, etc) - Deficit forță de muncă
(calificare, disponibilitate) - Deficit patrimoniu cultural + natural
(conservare, valorificare, promovare) - Exces de birocrație
- Deficit de viziune
Iar rezultatul se vede: deficitul din turism a crescut la 4,3 miliarde de euro în 2024, românii cheltuind 9,6 miliarde de euro pentru vacanțe în străinătate.
Noul Program de Guvernare
TURISM – Statistici 2024
- Românii = 9,6 mld. euro cheltuiți în străinătate
- Străinii = 2,4 mil. turiști (+13,5% vs. 2023)
= +80% transport rutier (veniți cu mașina)
= doar 16% din total consum turism în RO - Deficit import vs export = 4,5 mld. euro
Sursa: Calcule ZF, date BNR
În aceste condiții, și fără niciun plan de remediere concretă, o eventuală dublare bruscă a TVA va lovi întregul sector HoReCa, în special operatorii independenți, adică fix capitalul românesc. Oricum, aflându-ne într-o perioadă economică dificilă, consumul va continua să se reducă. Suntem siguri că luând astfel de măsuri vom crește, nu doar taxele, dar și încasările la Buget?
Noul Program de Guvernare
Perspective HoReCa 2025-2026
- Discuții dublare cotă TVA
- Nerezolvare blocaje turism
- Situație economică tensionată
- Presiune pe bugetele personale
=> scăderea consumului
Cifrele deficitului bugetar nu se vindecă prin mantre filosofice și nici prin măriri din pix. Poate totuși e timpul să lăsăm sloganurile în sertare și să chemăm la masa de lucru specialiștii. Căci îi avem, știu ce-i de făcut și sunt dispuși să ajute.