România se pregătește de încă un tur de alegeri, în timp ce investițiile blocate în această perioadă așteaptă deznodământul electoral care va decide direcția țării noastre în următorii 5-10 ani, dar și corecțiile fiscal-administrative necesare tratării deficitului bugetar scăpat de sub control în ultimii ani.
Țara noastră rămâne tributară contradicțiilor. Deși avem excedent de bugetari per total, la o analiză pe sectoare și specializări, identificăm deficite majore de specialiști. Deși avem de ani de zile „posturi blocate”, cheltuielile cu salariile plătite de stat sunt mereu în creștere. Deși avem privilegiați plătiți cu sume amețitoare, avem multe zone strategice prost plătite la stat.
Vine nota de plată
Contradicțiile României
- Excedent de bugetari vs. penurie de specialiști
- Posturi „blocate” vs. cheltuieli mereu în creștere
- Privilegiați răsplătiți vs. bugetari prost plătiți
În perspectiva unor restructurări majore inevitabile, ar fi benefic să prioritizăm 3 criterii decizionale. (1) Scopul este creșterea calității, nu blocarea statului. (2) Competența, integritatea și performanța sunt obligatorii. (3) Eliminarea birocrației și integrarea noilor tehnologii reprezintă condiția supraviețuirii. Altfel, riscăm să pierdem fix profesioniștii din sistem, să păstrăm factori de decizie slabi și să continuăm să ne împrumutăm la costuri astronomice pentru a plăti mutatul hârtiilor de pe un birou pe altul.
Vine nota de plată
Criteriile reformei
- Creșterea calității
- Competență
- Eliminarea birocrației
+ Integrarea noilor tehnologii
De exemplu, știm că numărul de elevi per cadru didactic în România este de 14,1 față de media UE de 12. Deși putem constata un ușor deficit, acest indicator nu oferă niciun indiciu despre accesabilitatea educațională, nivelul de pregătire al profesorilor, relevanța curriculumului sau metodelor folosite pentru realitățile pieței de muncă. O reformă autentică le-ar lua pe toate în calcul pentru a oferi copiilor o educație mai bună.
Vine nota de plată
Exemplul educației
- Număr elevi per profesor
– RO = 14,1 copii
– UE = 12 copii - Statistici relevante:
– accesabilitate
– pregătire profesori
– relevanță curriculum
– calitate metode educaționale
În cazul medicilor, România are doar 300 față de 450 de medici la suta de mii de locuitori media UE. Deși nivelul de salarizare are ceva relevanță, exodul medicilor români este poate și mai mult legat de accesul legitim la posturi, nivelul dotărilor spitalelor și calitatea managementului acestora. De aceea, restructurările ar fi benefic să fie realizate punctual având un singur scop: creșterea competitivității serviciilor asigurate contribuabililor.
Vine nota de plată
Exemplul sănătății
- Număr medici per 100.000 locuitori
– RO = 300 medici
– UE = 450 medici - Cauze relevante:
– +/- salarizare
– (!) acces legitim la posturi
– (!) nivel dotări spital
– (!) calitatea managementului
În cazul birocrației, este necesară o revizuire strategică și de substanță a tuturor instituțiilor. Inclusiv o revizuire a legilor, proceselor și procedurilor ce pot și ar trebui să fie simplificate, digitalizate, automatizate. În cazul factorilor decizionali, competențe obligatorii, criterii de evaluare și recompensarea performanțelor în folosul contribuabililor. Iar în cazul administrației locale, legarea organigramei de bugetele existente.
Vine nota de plată
Exemple soluții
- Birocrație
– revizuirea instituțiilor
> legi, procese, proceduri
=> simplificate, digitalizate, automatizate - Factori decizionali
– competențe obligatorii
– criterii de evaluare
– recompensarea performanțelor - Administrație locală
– organigramă direct dimensionată de bugetul local
Desigur, cu un deficit bugetar atât de mare, se impune o remediere cât mai rapidă pentru a nu provoca o problemă de finanțare – atât pentru stat, dar și pentru privați. Nu avem la dispoziție ani, ci luni. Fiecare zi în care nu luăm măsuri ne va costa foarte mult.
Vine nota de plată
Necesitatea acțiunii
- Remediere rapidă
- Evitarea problemelor de finanțare (stat + privat)
- Costurile amânării cresc în fiecare zi
Iar Guvernul împreună cu liderii administrației centrale și celor locale ar fi benefic să reziste tentației de a ignora reformele dureroase pentru ei și a pasa întregul cost al deciziilor lor păguboase în poala privaților prin creșteri de taxe și impozite. Să nu uităm că alimentarea Bugetului de Stat se face prin contribuțiile plătite de privați din munca lor. Și ca să plătească taxe și impozite trebuie mai întâi să poată realiza tranzacții profitabile.
Vine nota de plată și avem soluții să îi facem față. Condiția este să confruntăm adevărul curajos și pragmatic. Timpul amânărilor a trecut. Acum este momentul acțiunilor concrete și cu rezultate.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—
Despre Educație:
- Educația viitorului
- Educația – marele egalizator de oportunități
- Planificarea inovației din viitor
- Învățăm să învățăm mereu
- Despre o altfel de educație
—
Provocările prezentului:
- Despre a fi autentic
- Antrenamentul perseverenței
- Pericolul recompenselor imediate
- Echilibrul meritocrației
- Puțin bine nu e bun. Meritocrația la Stat
- Ecuația meritocrației
- Cum ne pierdem sau câștigăm viitorul
- Mediu neprietenos antreprenorilor
—
Leadership:
- Omul – ființă socială
- Cea mai bună utilizare a oamenilor
- Majoritatea tăcută
- Împăratul este gol
- Salvarea este în unitate
- Unii și alții. În gardă sau în gard.
- Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit
- Gândirea tribală
- Puterea consensului
- Comparația. Invidie sau Inspirație
- Echilibrul si dezechilibrul
- Clepsidra vieților noastre
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide în fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide în fereastră nouă)
- Mai mult
Apreciază:
Încarc…This entry was posted in În Media, Veridice. Bookmark the permalink.