România rămâne cea mai problematică țară din UE la capitolul colectării TVA, deși are una dintre cele mai scăzute cote din Uniune. La noi este 19% cota maximă iar în majoritatea țărilor europene depășeste 21-22%. În contextul unui deficit bugetar scăpat de sub control și a tuturor digitalizărilor fiscale care nu au produs încă rezultate semnificative, ne întrebăm ce-i de făcut pentru a remedia dezechilibrul.
Media UE de necolectare a TVA este de 6%. În România încă depășim 30% din veniturile preconizate. Nici nominal nu stăm mai bine, înregistrând a patra cea mai mare valoare pierdută din cauza fraudei, evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale. Deși efectele benefice ale instituirii eFactura, eTVA și celorlalte e-uri încă se lasă așteptate, poate este și o problemă de mentalitate.
Despre TVA
- Cota maximă: RO = 19% | Media UE = 21-22%
- Necolectare procentual: RO = 30% | Media UE = 6%
- Necolectare nominal: RO = locul 4 (după ITA, GER, FRA)
- Cauze: fraudă, evaziune fiscală, evitarea obligațiilor
Recent, pe un site de specialitate, o firmă a publicat un anunț de vânzare a unei cabane turistice. Prețul era exprimat sub forma: X EURO + TVA. La acest anunț cineva a comentat: „De ce trebuie să plătim TVA dacă nu suntem firmă?”
Despre TVA
Anecdotă
- Anunț vânzare cabană turistică (PJ)
- Prețul = X EURO + TVA
- Comentariu (PF): „De ce trebuie să plătim TVA dacă nu suntem firmă?”
Să ne lămurim. TVA este o taxă pe consum colectată de firme pentru a fi transferată bugetului de stat. Ea este platită însă de noi, persoanele fizice – consumatorii finali. Ea fost inventată în Franța anilor 50, pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a nu supăra nici angajații cu o creștere a taxelor pe muncă și nici firmele cu o creștere a taxelor pe profit. Reacția SUA a fost atunci că este o taxă stupidă care va conduce la evaziune. În SUA nu există TVA, ci doar acel ”sales tax” care este între 0 și 8% care este platită doar de către consumatorul final, persoană fizică.
Despre TVA
Începuturi
- TVA = taxă pe consum
colectată de firme
transferară bugetului de stat - Plătită de consumatorii finali (PF)
- Inventată în Franța anilor 50
- În SUA = taxa pe vânzări (”sales tax” = 0 – 8%)
Problema TVA este circuitul lung de colectare. Practic pentru orice produs sau serviciu, la fiecare pas de producție sau distribuție, se produce o valoare adăugată. Altfel spus, acestea sunt mereu vândute la costul total plus o marjă de profit. Iar TVA-ul se aplică valorii de vânzare din fiecare tranzacție.
Despre TVA
Problema
- (!) Circuitul lung de colectare
- Orice produs / serviciu
la fiecare pas de producție/distribuție
se produce o valoare adăugată - Vânzare = cost + marjă de profit
- TVA aplicat pe valoarea de vânzare
Să presupunem că Ionescu, persoană fizică, dorește să cumpere o mașină. Ca acea mașină să fie disponibilă la vânzare, o firmă a trebuit s-o producă. Adică a cumpărat de la alte firme materii prime, piese, tehnologii și servicii pentru a realiza mașina. Apoi a cumpărat servicii de transport și distribuție. Astfel, Ionescu a putut vedea și testa mașina în showroom-ul din orașul său.
Despre TVA
Exemplu
- Ionescu (PF) dorește să cumpere o mașină
- O firmă (PJ) a produs-o
=> a cumpărat materii prime, piese, tehnologii, servicii
=> a cumpărat transport + distribuție - Astfel mașina este disponibilă în showroom-ul din orașul lui Ionescu
În toate aceste achiziții, funcționează mecanismul de deducere și colectare al TVA. Fiecare firmă de pe lanțul de producție a plătit taxa netă rezultată. Doar noi, consumatorul final, nu avem de unde să deducem. Ca și în cazul cabanei turistice sau când cumpărăm un apartament vândut de un dezvoltator imobiliar, unde, la prețul anunțat de vânzător, se adaugă cota integrală sau redusă de TVA, după caz.
Despre TVA
Concluzii
- Toate achizițiile PJ = mecanism deducere/colectare TVA
- Fiecare PJ = a plătit taxa netă rezultată
- Consumatorul final = PF = plătește, nu poate deduce
Așadar, singura diferență între persoanele fizice și cele juridice este deducerea TVA-ului. Persoanele fizice nu pot face acest lucru. Însă firmele pot face deducerea în anumite condiții pentru a evita aplicarea TVA de mai multe ori pentru același produs.
Despre TVA
Diferențe
- PF vs PJ = opțiunea deducerii TVA
- Oamenii = nu pot deduce TVA
- Firmele = pot deduce TVA în anumite condiții
(evitarea aplicării TVA de mai multe ori aceluiași produs)
Important de reținut este că orice taxă, impozit sau acciză plătită sau colectată de firme este achitată finalmente din buzunarul nostru – al persoanelor fizice. Prin urmare nu există taxe „doar pentru firme”. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—
Despre Educație:
- Educația viitorului
- Educația – marele egalizator de oportunități
- Planificarea inovației din viitor
- Învățăm să învățăm mereu
- Despre o altfel de educație
—
Provocările prezentului:
- Despre a fi autentic
- Antrenamentul perseverenței
- Pericolul recompenselor imediate
- Echilibrul meritocrației
- Puțin bine nu e bun. Meritocrația la Stat
- Ecuația meritocrației
- Cum ne pierdem sau câștigăm viitorul
- Mediu neprietenos antreprenorilor
—
Leadership:
- Omul – ființă socială
- Cea mai bună utilizare a oamenilor
- Majoritatea tăcută
- Împăratul este gol
- Salvarea este în unitate
- Unii și alții. În gardă sau în gard.
- Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit
- Gândirea tribală
- Puterea consensului
- Comparația. Invidie sau Inspirație
- Echilibrul si dezechilibrul
- Clepsidra vieților noastre