Vorbim mereu despre reforme, însă ele sunt făcute prea puțin și prea rar. Putem spune că nu se dorește. Însă este o explicație facilă care nu ne ajută să progresăm. Astăzi vă propun să analizăm mai adânc de ce reformele sunt mereu nepopulare.
În primul rând implică schimbări. Iar acestea inerent întâmpină rezistență. Schimbarea este mereu enervantă. Chiar și atunci când știm că este bună, o tot amânăm, suntem chiar iritați de perspectiva ei. Pentru că răul cu care deja suntem familiari este mai bun decât binele încă necunoscut. Dacă vrem reforme avem nevoie să îmbrățișăm disconfortul schimbării.
Reformele mereu nepopulare
1. SCHIMBAREA
- Întâmpină rezistență
- Este enervantă
- Încercăm s-o amânăm
- Tentația păstrării răului familiar
- Nevoia îmbrățișării disconfortului
În al doilea rând, reformele au nevoie să fie asumate de politicieni și partide. Însă pentru a fi la putere, au nevoie să ne câștige voturile. Iar reformele autentice sunt nepopulare. Deci cine îi va vota? Dacă vrem reforme de substanță avem nevoie să susținem lideri bine pregătiți cu istoric profesional pe măsură. Dar să ne asigurăm că sunt lideri autentici. Căci dacă aducem clovni în palat, ei nu devin brusc erudiți de viță nobilă și capabili de reformarea statului. Ci doar transformă palatul în circ.
Reformele mereu nepopulare
2. ASUMAREA
- Riscurile asumării reformelor
- Conflictul de interese
electorale vs. reforme nepopulare - Tentația „binelui” pe termen scurt
- Nevoia susținerii reformatorilor autentici
- Distincția dintre reformatori și circ
În al treilea rând, reformele au nevoie de competență și integritate. Reformele adevărate se fac cu bisturiul, nu cu toporul. Se fac prin analize complexe și dialog cu specialiștii, nu prin virale în online. Astfel de profesioniști chiar există și pot fi cooptați pentru a contribui la reformele necesare. Însă cei care pot să-i coopteze, politicienii, au nevoie să le înțeleagă și susțină rolul de a reforma cu adevărat și fix ceea ce nu merge.
Reformele mereu nepopulare
3. COMPETENȚĂ + INTEGRITATE
- Reformele se fac cu bisturiul
NU toporul - Reformele se fac cu analize complexe
NU prin virale online - Tentația de ne simți validați de „zgomot”
- Nevoia susținerii specialiștilor & reformelor reale
Apoi ar fi benefic să facem diferența între a reforma instituții și a le dărâma de facto. Pentru că atâtea lucruri nu funcționează cum ne-am dori de foarte mulți ani noi toți am acumulat frustrări puternice. Ceea ce a ridicat nivelul emoțiilor și a deschis o vulnerabilitate foarte periculoasă. Și anume acceptarea chiar și a unei distrugeri instituționale, dacă reformele nu par a fi posibile sau apropiate.
Reformele mereu nepopulare
4. REFORMĂ vs. DĂRÂMARE
- Sunt demersuri fundamental diferite
- Au motivații fundamental diferite
- Tentația de a ne lăsa pradă frustrărilor
- Nevoia de rezista împotriva distrugerii instituțiilor
Numai că aceste instituții sunt esențiale unei națiuni prospere. A le dărâma nu înseamnă a le reforma. Dimpotrivă, înseamnă inițierea unui drum care ne va duce către sărăcie economică și democratică. Este diferența între a avea un acoperiș cu găuri și a nu avea acoperiș deloc. Pare că e mai bine să nu avem acoperiș, măcar problema nu mai poate fi ignorată.
Reformele mereu nepopulare
4. REFORMĂ vs. DĂRÂMARE
- Instituțiile sunt esențiale prosperității
- Evitarea unui drum către sărăcie
- Instituțiile necesită reparații complexe
- Adevărul trebuie recunoscut pe față
Însă realitatea este că, fără acoperiș, urmează să cadă casa cu totul. Căci găuri mai sunt și în pereți, și la ferestre, chiar și în podea. Și pe aceeași logică, singura soluție este s-o dărâmăm totul. Numai că, dacă n-am avut bani pentru reparații, unde vom găsi resurse pentru a construi de la zero? Și cine ne garantează că va fi o casă mai bună decât cea pe care deja o avem?
Reformele mereu nepopulare
4. REFORMĂ vs. DĂRÂMARE
- Instituțiile au nevoie de reforme
- Falsa promisiune a construcției de la zero
- Soluția nu este dărâmarea lor
- Soluția este reclădirea și întărirea lor
Furia noastră pentru lipsa reformelor este justificată. Însă până nu înțelegem de ce nu s-au întâmplat mai mult și mai repede nu vom putea schimba mare lucru. Soluțiile stau în a susține lideri care dovedesc competență și integritate, care unesc oamenii și care susțin reparația casei, oricât de dificilă sau neplăcută. Și niciodată susținerea celor care vor dărâmarea casei cu totul și divizarea societății pentru urmărirea propriilor interese.
Reformele mereu nepopulare
4. EMOȚII vs. DATE
- Furia este justificată
- Nevoia de a înțelege cauzele
- Pericolul unor concluzii greșite
- Căutarea liderilor autentici
- Susținerea reformelor și unității
În egală măsură, conducătorii actuali ar fi benefic să înțeleagă că, dacă reformele continuă să fie amânate, va veni un moment în care oamenii nu vor mai fi interesați de a plăti pentru o casă găurită din temelii. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!