Dacă auziți tot mai des că se vorbește în jurul dumneavoastră despre productivitate, sau lipsa acesteia, să știți că nu este un clișeu, ci o reală problemă pentru piața muncii. Mai ales când vine vorba despre productivitate în sectorul public, adică acolo unde salariile au crescut cu aproape dublu față de privat.
Dacă în cazul privaților productivitatea înseamnă câtă valoare vândută clienților produce un angajat într-o oră de muncă, în cazul angajaților plătiți de stat ar însemna câte beneficii produce pentru câți cetățeni într-o oră de serviciu public.
Este mai greu de calculat matematic, mai ales atunci când nimeni nu încearcă să măsoare rezultatele. Totuși, fiecare cetățean se întâlnește cu ”valoarea productivității aparatului de stat” pe străzile din România, unde foarte multă lume plimbă în mână câte o hârtie, în spitalele publice sau în sistemul de învățământ.
Un caz ipotetic. Presupunem că primăria unui oraș cu 100.000 de locuitori are 100 de angajați.
Cetățenii reproșează primăriei cozi interminabile, termene de soluționare depășite, birocrații absurde și aroganța funcționarilor. Angajații se plâng de lipsa spațiului, sisteme informatice deficitare, personal insuficient și atitudinea recalcitrantă a oamenilor.
Dintre cei 100 de angajați, 50 se ocupă de înregistrarea și eliberarea documentelor, procesarea dosarelor, încasări la ghișeu, procesarea plăților și activități de tip suport.
Dacă primăria ar investi 50% din bugetul salarial pe 2-3 ani în baze de date digitale, în platforme online care funcționează non-stop, automate de plată și depunere-eliberare documente, atunci ar rezolva majoritatea problemelor pentru care cetățenii vin la primărie.
Astfel, sistemele vor procesa automat solicitări, primăria va avea nevoie de mai puțin spațiu și mai puțini angajați, cetățenii vor salva timp și bani. Iar salariații, înlocuiți de tehnologie, își pot dovedi competențele în mediul privat, care are nevoie de forță de muncă.