La finalul lunii martie se încheie termenul limită până la care proprietarii sunt obligați să depună rapoartele de evaluare pentru stabilirea impozitelor pe clădiri.
Din păcate, prevederile Codului fiscal pe tema valorilor impozabile încă ridică probleme și interpretări diferite în primăriile din întreaga țară. Astăzi punem în discuție trei astfel de situații.
Primul exemplu: frecvența solicitării și depunerii rapoartele de evaluare în cazul persoanelor juridice. Unele voci susțin frecvența anuală, altele spun că o dată la 3 ani. Ambele variante sunt corecte: rapoartele pot fi depuse o dată la 3 ani sau anual, în funcție de opțiunea utilă contribuabilului. Depunerea după mai mult de trei ani atrage însă o majorare a cotei de impozitare.
Al doilea exemplu: depunerea rapoartelor după 31 martie. Deși unele primării încă acceptă depășirea termenului, evaluatorii nu pot, conform standardelor de evaluare în vigoare, să realizeze rapoarte în afara termenului pentru anul în derulare. Oricum, Codul fiscal este clar: rapoartele realizate după 31 martie 2019 vor produce efecte doar începând cu anul 2020.
Al treilea exemplu: catalogarea turnului de susținere a turbinelor eoliene ca fiind clădire, deci impozitată ca atare. Dilema este dacă și fundația acestor turbine este cuprinsă în evaluare sau nu.
Turbinele și fundațiile fiind foarte diferite, apar opinii contradictorii cu privire la soluția unitară și corectă pentru toate aceste particularități. Problema se află în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice. Ideal ar fi fost să nu avem aceste dezbateri cu mai puțin de 4 săptămâni înainte de termenul limită pentru depunerea rapoartelor de evaluare.
Revenind, până la soluția legislativă, rapoartele de evaluare ar trebui să prezinte distinct valoarea turnului și cea a fundației pentru a putea fi aplicate oricărei variante de calcul a impozitării lor.
Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.