Veridice 218 – Ce urmează începând cu 2019?

https://www.youtube.com/watch?v=kxp9EurE3s4&feature=youtu.be

Bun găsit! 2019 a reprezentat anul in care am sarbatorit Centenarul Marii Uniri iar finalul lui ne gaseste cu un nivel ridicat de dezbinare. E probabil cel mai bun moment să facem o analiză bazându-ne pe trecut. Nu de alta, dar istoria se repetă. La fel şi greşelile ei.

Cei 100 de ani intre 1918 si 2018 pot fi impartiti in trei perioade asa cum se vede in graficul de pe ecran. Prima perioada pana in anul 1945 este corespunzatoare perioadei interbelice si include si al doilea razboi mondial. A doua perioada cuprinde regimul comunist pana in anul 1989 iar a treia perioada este cea aferenta anilor postrevolutia din 1989. Observati ca avem o distribuire interesanta a acestor 100 de ani.

Am extins analiza cu 50 de ani inainte de anul 1918 si am ajuns ca „borna” in timp s-a oprit in anul 1866 adica un alt an important din istoria Romaniei, respectiv startul monarhiei, asa cum se vede in graficul de pe ecran.

Sa fie oare o succesiune de ani care prevesteste ca anul 2019 poate insemna inceputul unei noi perioade de 50 de ani? Graficul ar arata ca cel din imagine. Daca istoria va consemna aceasta evolutie pana prin anii 2070 si daca va continua acest ciclu, ce ne-am dori pentru urmatoarea jumatate de secol? În perioada interbelică, am schimbat 30 de guverne prin 10 alegeri generale, dominate în mare parte de liberali cu deviza „prin noi înșine”, dar și pe țărăniști care favorizau politica economică a „porților deschise”. În 1938 alegem autocrația pentru 50 ani – fie că vorbim despre cea a lui Carol al II-lea prin partidul Frontul Renașterii Naționale, fie cea militară a lui Antonescu sau cea comunistă a lui Gheorghiu Dej și Ceaușescu. În 1989 decidem că autocrația nu ne avantajează și trebuie să alegem ceva diferit. În acești 30 de ani de post-comunism am pendulat între reformă și nostalgie, între modernizare și idei retrograde, între civilizația vestică și apucăturile estice.

Daca gandurile noastre ar fi reunite intr-un gand comun, ne-am dori o schimbare de mentalitate, sau ne-am dori lideri mai competenti, mai patrioti, toate la un loc? Haideti sa stim ce vrem si sa vrem ce stim si anul 2019 sa insemne un inceput de bun augur al perioadei postcentenar. Va doresc Sarbatori de iarna in liniste si lumina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *