Ediţia de astăzi este dedicată achiziţiilor legale, dar de construcţii ilegale, pe care unii oamenii ajung să le facă. Ultimul exemplu de acest fel este blocul din sectorul 5 al Capitalei care a ars recent.
Sunt câteva indicii care ar trebui să ridice semne de întrebare cu privire la normele în baza cărora a fost ridicat un imobil: este mult mai înalt ca majoritatea celor din jur, este ridicat pe terenul unui parc sau este lipit de o clădire istorică, nu există căi de acces suficient de generoase pentru manevrele unei mașini de pompieri, nu sunt locuri de parcare suficiente.
Şi de aici se ridică şi alte întrebări. Dacă un constructor nu a respectat prevederile legale, care să fie probabilitatea să fi respectat standardele tehnice în construcții?
În ultimii ani, deciziile instanțelor pentru demolarea construcțiilor ilegale au fost tot mai frecvente – fie că vorbim despre blocuri rezidențiale sau clădiri de birouri. Nerespectarea autorizațiilor de construcții sau obținerea acestora în mod ilegal au fost principalele cauze. Verificarea temeinică a documentelor cu ajutorul avocaților și notarilor devine astfel o plasă de siguranţă pentru cumpărător.
Singura opțiune de securizare a investițiilor imobiliare este o analiză riguroasă a documentelor pentru a ne asigura că nu vom rămâne mai târziu și fără casă, și fără bani.
Date recente arată că sunt în jur de două sute de decizii de demolare parţială sau totală a unor clădiri construite ilegal. Toate sunt încă „în picioare”. Iar consecințele imobilelor ilegale nu se limitează la cei care le cumpără, ci păgubesc și pe cei care deja dețin proprietăți în proximitate.
De exemplu, atunci când pe o stradă de case încep să apară blocuri, fie ele și de înălțime redusaă, dar construite ilegal, proprietățile imobiliare existente pierd din valoare de piață. Cu alte cuvinte, constructorul antreprenorul noului blocului adaugă profitului său câte puțin din valoarea caselor fiecărui vecin de pe acea stradă. Pentru a evita deci toate acestea sa ne amintim proverbul „sa masuram de doua ori si sa taiem o singura data”!
Atât pentru azi. Ne revedem și săptămâna viitoare!