Taxa pe cultură

În căutarea soluțiilor pentru acoperirea deficitului bugetar am pus cultura la slăbit. Căci, nu-i așa, consumul excesiv de cărți și spectacole artistice dăunează grav națiunii. Desigur, atunci când vrem să evităm fix zonele prin care s-au scurs banii de la Buget, creativitatea este nemărginită – nici de logică, nici de bunul simț.

Avem nevoie de cultură la fel de mult ca de alimente și medicamente? Celebra ierarhie a nevoilor creată de Maslow acum 80 de ani ar spune că nu. Însă realitatea este diferită.

Taxa pe cultură
Maslow: Ierarhia nevoilor

Cel mai recent pandemia ne-a demonstrat că, fără sănătate sufletească, nu avem nici sănătate fizică. Cultura nu este un moft, ci o resursă pentru anduranță și reziliență.

Taxa pe cultură
Importanță

  • Cultură vs. alimente/medicamente
  • Fără sănătate sufletească, nici sănătate fizică
  • Cultura = resursă anduranță și reziliență

Nicio națiune nu supraviețuiește penuriei culturale. Tocmai cărțile și spectacolele artistice sunt cele care ne ajută să trecem peste vremurile grele. Ele ne inspiră să continuăm, să ne regăsim motivația și speranța. Ele ne ajută să recâștigăm încrederea în capacitatea noastră de a construi un viitor mai bun. Probabil de aceea și alte țări occidentale favorizează fiscal sectorul cultural.

Taxa pe cultur
Rolul cărților & spectacolelor

  • Depășirea vremurilor grele
  • Regăsirea motivației, speranței
  • Recâștigarea încrederii

Și dacă am crește taxa pe cultură, am remedia deficitul bugetar? Dacă elevii și studenții ar plăti mai mult pentru cărțile de care au nevoie pentru a deveni acei adulți responsabili și productivi pe care ni-i dorim… am reduce semnificativ deficitul? Dacă am plăti mai mult pe un bilet de spectacol am reechilibra bugetul? Nicidecum.  

Taxa pe cultură
Impact

  • Creșterea TVA
    pentru cărți și spectacole artistice
    ar remedia deficitul bugetar?
  • Nicidecum. 

În țara analfabetismului funcțional și educației depășite, o dublare a TVA-ului aferent cărților nu poate face bine. Nici deficitului bugetar, nici celui educațional și cu atât mai puțin economiei românești. Poate și ideile de guvernare ar fi fost mai substanțiale dacă am fi luat în serios rolul cărților în formarea noastră și a următoarelor generații.  

Taxa pe cultură
Context România

  • Analfabetism funcțional
  • Educație depășită 
  • Sector cultural în dezvoltare
  • Industria cărților în declin
  • Economie aflată în tranziție profesională

Și totuși, ce am putea face pentru a crește încasările la Buget? De exemplu, pentru toate manifestările culturale organizate din bugete publice am putea „cofinanța” prin plata unui bilet. Astfel am avea bani pentru mai multe evenimente culturale și am genera mai multe încasări la Buget. Mai mult, noi toți am învăța să respectăm „produsul” cultural, importanța artiștilor și valoarea culturii în viețile noastre.

Taxa pe cultură
Sugestii creștere încasări

  • Cofinanțare spectacole culturale
    (bugete publice)
    prin plata biletului
    – bani pentru mai multe spectacole
    – respectarea „produsului” cultural
    – aprecierea artiștilor
    – valorizarea culturii

Spectacole bine croite pe specificul zonei și realizate împreună cu artiștii, meșteșugarii și producătorii locali pot schimba destinul unei comunități întregi.

Taxa pe cultură
Dezvoltare comunităților (Rural City Break)

  • Spectacole artistice
    – tradiții, obiceiuri, peisaje, arhitectură rurală
  • Valorificarea localilor
    – artiști, meșteșugari, producători, cazare

Sigur, cu un TVA redus pentru bilete. Însă toate celelalte activități economice din jurul spectacolelor generează și ele încasări de TVA. Mai ales dacă încurajăm plata cu cardul și renunțăm la idei „unice” în lume precum impozitarea tranzacțiilor bancare.

Taxa pe cultură
Dezvoltare comunităților (Rural City Break)

  • Comerț fiscalizat
    – plata online (bilete, merchandising)
    – plata cu cardul, telefonul, POS-uri virtuale

    (!) renunțarea la idei „unice” în lume
         (impozitarea tranzacțiilor bancare)

Creșterea încasărilor la buget și creșterea taxelor nu sunt același lucru. Guvernanții spun că reformele durează, însă taxele se colectează instant. Da, e adevărat. Însă cine trenează reformele de 35 de ani?

Taxa pe cultură
Soluție sau Problemă

  • Creșterea încasărilor
    vs. creșterea taxelor
  • Reformele durează
    vs. taxele mărite colectează instant

Cine a crescut deficitul anul acesta? A crescut din cauza culturii? Mai mult, în lipsa consecințelor și limitărilor suportate fix de cei responsabili și acolo unde s-au creat problemele, ce anume îi va determina pe aceiași factori decizionali brusc să procedeze diferit?

Taxa pe cultură
Soluție sau Problemă

  • Cine sunt responsabilii
    vs. cine plătește prețul?
  • Dacă nu există consecințe
    cum asigurăm corectarea?

Mai ales când vine de cultură, mi-aș dori ca acest Guvern să nu semene cu chitariștii din cântecul „Vremuri” a lui Phoenix – „Zgomotoși și fanteziști”. Căci în administrarea unei națiuni este loc doar pentru competență confirmată prin rezultate.

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare vom reveni cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe paginile Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și din aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *