Tot ce ajunge la noi în aceste zile este că măsurile fiscale vor necesita musai creșteri de taxe. Asta știe să facă oricine. Inclusiv FMI ne servește aceeași ciorbă reîncălzită pe care au mai livrat-o și în alte părți. Însă noi avem nevoie de măsuri adaptate specificului nostru, cu bătaie pe termen lung, nu de cârpeli negociate pe bază de câștig politic de moment.
Dacă scopul este creșterea gradului de colectare la Bugetul de Stat, încurajarea conformării voluntare ar putea obține rezultate superioare măririi de taxe. Până la urmă, așa cum putem constata din trecut, mărirea taxelor de obicei duce la diminuarea gradului de colectare. Prin urmare, scheme de impozitare mai simple și mai ușor de suportat de economie ar putea fi soluția de care avem nevoie.
Creștere prin scădere
Soluții eficiente
- Creștere grad colectare
=> creștere sume încasate - Încurajare conformare voluntară
- Lecțiile trecutului
Creștere taxe și impozite
=> scădere grad/sume colectate
Să luăm exemplul TVA-ului aplicat vânzării de apartamente noi. În prezent avem două cote: una redusă de 9% și cealaltă „normală” de 19%.
Exemplu
TVA la apartamente noi
- Cotă redusă = 9%
- Cotă „normală” = 19%
Cota redusă se aplică în următoarele condiții: suprafață utilă de 120 mp, preț maxim de 600.000 de lei, achiziționată de persoane fizice și „locuibilă” la momentul livrării.
Exemplu
TVA la apartamente noi
Cotă redusă = 9%
- Suprafață utilă = max. 120 mp (fără anexe gospodărești)
- Preț = max. 600.000 RON (fără TVA) = cca. 121.000 EUR
- Cumpărător = persoană fizică (una/mai multe)
- Stadiu = „locuibilă ca atare” la momentul livrării
Consecința este că multe persoane fizice întrebuințează toate ingineriile și artificiile posibile pentru a se încadra la cota redusă și a economisi diferența de TVA. La o proprietate de 600.000 lei asta înseamnă 60.000 lei, o sumă deloc neglijabilă. Astfel, indiferent de realitățile proprietății, apartamentul nu depășește 120 mp și nici nu costă mai mult de 600.000 lei.
TVA la apartamente noi 9% / 19%
Consecințe
- Inginerii/artificii de încadrare
- Valoare mare a diferenței de 10%
(114.000 RON vs. 54.000 RON) - Plafonarea opțiunilor imobiliare
Achiziția unui apartament este cea mai mare și cea mai rară „cheltuială” din viața unei persoane fizice.
Vânzare apartamente noi
Context persoane fizice
- Achiziția unui apartament
= cea mai mare achiziție
= cea mai rară achiziție
Dacă eliminăm cota redusă și mergem pe 19% vom genera noi probleme. Pentru foarte mulți va însemna pierderea accesului la piața imobiliară. Vor apărea noi presiuni pe sume tranzacționate în acte. Pentru Buget va înseamna scăderea încasărilor. Și de la persoanele fizice cumpărători, dar și de la dezvoltatori, căci și vânzătorii vor avea impact pe cifra de afaceri, numărul angajaților șamd.
Vânzare apartamente noi
Cotă unică TVA
Consecințe vs Beneficii
- Cotă unică 19%
– reducerea accesului la piața imobiliară
– presiune pe sumele tranzacționate în acte
=> mai puține tranzacții
=> cifre de afaceri mai mici
=> companii mai mici (mai puțini angajați)
=> scăderea sumelor încasate la Buget
Dacă aplicăm o cotă unică de TVA, însă la nivelul celei reduse de 9%, se va întâmpla contrariul. În primul rând crește accesul oamenilor la ofertele imobiliare și dispare motivația de a rearanja cifrele proprietății sau de a produce locuințe de calitate plafonată. Prin urmare vom observa o creștere a mediei suprafețelor și prețurilor din tranzacțiile imobiliare. Fără controale, fără birocrații, fără alte intervenții. Cu creșteri la încasările din TVA chiar dacă am redus cota de la 19% la 9%.
Vânzare apartamente noi
Cotă unică TVA
Consecințe vs Beneficii
- Cotă unică 9%
– creșterea accesului la piața imobiliară
– zero motivație „aranjare” sume tranzacționate în acte
=> mai multe tranzacții
=> suprafețe mai mari
=> prețuri tranzacționate mai mari
=> creșterea sumelor încasate la Buget
În al doilea rând, în loc să „alinieze” calitatea apartamentelor la suprafețe și prețuri decise în Codul Fiscal, industria se va putea concentra pe crearea de oferte care răspund nevoilor clienților. Unde este poziționat proiectul rezidențial, calitatea organizării spațiului de locuit și celui comun, asigurarea serviciilor esențiale de proximitate și lista continuă.
Vânzare apartamente noi
Cotă unică TVA 9%
Beneficii
- Banii sunt investiți în calitatea ofertei
– poziționare
– organizarea spațiului
de locuit + celui comun
– servicii de proximitate
– (lista continuă)
Dincolo de situația punctuală a tranzacțiilor de apartamente noi, mult mai important este să înțelegem mecanismul: dacă scopul este să creștem gradul de colectare și sumele efectiv strânse la Buget, răspunsul este arareori creșterea taxelor și impozitelor. Cheia stă în conformarea voluntară și eliminarea stimulentelor de inginerii fiscale. Dacă doar vrem să acoperim găuri create la discreție de unii și alții, desigur, răspunsul este diferit.
Creștere prin scădere
Beneficii cote scăzute
- Creștere grad de colectare
- Creștere sume efectiv colectate
Consecințe cote crescute
- Scădere grad de colectare
- Scădere sume efectiv colectate
* stimularea ingineriilor fiscale
** restrângerea economiei
+ accesului la bunuri/servicii
În ultimii ani au tot crescut taxele și impozitele, tradițional în fiecare 30/31 decembrie. Astăzi suntem în blocaj bugetar. Este evident că nici problema și nici soluția nu stau în creșterea încă o dată a poverii fiscale. Poate totuși decidem să tratăm infecția, nu să omorâm pacientul.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare vom reveni cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe paginile Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și din aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!