Dacă toată lumea oferă soluții, de ce n-am întreba și inteligența artificială cum ar rezolva problema deficitului bugetar. Până la urmă, mai rău ca recomandările decuplate de la realitățile fiscale și economice pe care le-am văzut în aceste săptămâni… n-are cum să fie. Deci, cum ar rezolva deficitul bugetar în 12 luni?
I-am explicat pe scurt situația și i-am cerut un plan care să nu plece de la clasicele creșteri de TVA, accize și taxe pe muncă. Inteligența artificială a identificat cinci rezultate țintă la finalul anului. (1) Creșterea conformării voluntare, (2) Reduceri fiscale bine calibrate, (3) Eliminarea scutirilor nejustificate, (4) Reformarea ANAF și (5) Politici pro-investiții.
Și IA are soluții (IA = Inteligența Artificială)
Premize + Rezultate țintă:
- Premize:
– Rezolvarea deficitului bugetar în 12 luni
– Fără creșteri de TVA, accize, taxe pe muncă - Rezultate-țintă:
– Creșterea conformării voluntare
– Reduceri fiscale bine calibrate
– Eliminarea scutirilor nejustificate
– Reformarea ANAF
– Politici pro-investiții
Zice inteligența artificială că în primele 3 luni obiectivul principal este stabilizarea economică și recâștigarea încrederii fiscale. Menționează 3 categorii de intervenție: (1) Stoparea extinderii facilităților fiscale, (2) Măsuri de conformare voluntară și (3) Accelerarea digitalizării ANAF. În principiu recomandă o evaluare a beneficiilor obținute prin scutiri și conectarea mai multor baze de date pentru obținerea de data intelligence.
Și IA are soluții
Stabilizare economică + Recâștigarea încrederii fiscale
Primele 3 luni:
- Stoparea extinderii facilităților fiscale
- Măsuri de conformare voluntară
- Accelerarea digitalizării ANAF
*evaluarea beneficiilor din scutiri/facilități fiscale
** data intelligence prin conectarea bazelor de date
Zice inteligența artificială că în următoarele 3 luni obiectivul principal este combaterea evaziunii fiscale și identificarea corectă și completă a bazei de impozitare. Menționează 3 zone de intervenție: (1) Combaterea evaziunii din TVA, (2) Recuperarea creanțelor mari și (3) Reforma microîntreprinderilor. Pe scurt, diminuarea evaziunii mici, recuperarea prejudiciilor consistente și o impozitare unitară a veniturilor, indiferent cum sunt obținute.
Și IA are soluții
Combatere evaziune + reglare bază impozitare
Lunile 4-6:
- Combaterea evaziunii din TVA
- Recuperarea creanțelor mari
- Reforma microîntreprinderilor
*diminuarea evaziunii mici
** recuperarea prejudiciilor mari
*** impozitarea unitară a veniturilor
Zice inteligența artificială că lunile 7-9 se va concentra pe creșterea conformării voluntare și stimularea investițiilor private. Cele 3 zone de intervenție sunt: (1) Încurajarea tranziției muncii la negru într-un cadru formal, (2) Stimulente pentru IMM-uri investiționale și (3) Programe-pilot de parteneriate public-private.
Și IA are soluții
Conformare voluntară + Investiții private
Lunile 7-9:
- Încurajarea muncii formale
- Încurajarea investițiilor => creștere cifră afaceri
- Parteneriate public-private (programe pilot)
Adică beneficii pentru contracte de muncă la valori reale, fie temporare, fie permanente. Beneficii pentru cheltuieli care produc creșterea cifrei de afaceri, ceea ce înseamnă sume mai mari și la Buget. Și dezvoltarea infrastructurii esențiale comunităților locale prin finanțări parțial private care vor fi evaluate frecvent și transparent.
Și IA are soluții
Conformare voluntară + Investiții private
Lunile 7-9:
- Beneficii contracte de muncă
(temporare/permanente) - Investiții cu impact pe creșterea cifrei de afaceri
=> creșterea încasărilor la Buget - Dezvoltare infrastructură locală prin PPP
(drumuri, spitale, școli)
Tot inteligența artificială zice că ultimele 3 luni ale celor 12 vor fi despre consolidare și eficiență. Obiectivul este sustenabilitate bugetară pe termen mediu. Cele 3 zone de intervenție sunt: (1) Audit public al cheltuielilor bugetare, (2) Generalizarea e-Factura și SAF-T pentru toate firmele și (3) Raport public privind impactul măsurilor. Practic vizează eliminarea cheltuielilor bugetare care nu produc beneficii – fie Bugetului, fie contribuabililor.
Și IA are soluții
Consolidare + Eficiență
Lunile 10-12:
- Audit public al cheltuielilor bugetare
- Generalizarea e-Factura și SAF-T
- Raport public privind impactul măsurilor
* Sustenabilitate bugetară (termen mediu)
Interesant că aici menționează un raport trimestrial emis împreună de ANAF și Ministerul Finanțelor cu sursă finanțare, impact bugetar estimat, cel realizat pentru fiecare măsură și ajustări necesare îmbunătățirii rezultatelor. Un document transparent și ușor de consultat online. Ar fi un exercițiu esențial pentru modul în care se iau deciziile privind colectarea banilor publici și cheltuirea lor.
Și IA are soluții
Consolidare + Eficiență
Lunile 10-12:
- Raport trimestrial ANAF + M. Finanțelor
– surse finanțare
– măsuri luate
– impact estimat
– impact realizat
– ajustări necesare
* document ușor de consultat + online
** exercițiu eficiență decizii
Dacă tot avem economii de făcut, cred că inteligența artificială, neutră față de interesele unora sau altora, și nici tributară voinței politice de-o culoare sau alta, ar putea fi o sursă de răspunsuri bune de testat. Mai ales dacă îi dăm acces la Codul Fiscal, date reale din economie și de la Bugetul de Stat.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare vom reveni cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe paginile Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și din aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!