Veridice 830: Și mai multe întrebări despre taxa pe stâlp

Taxa pe stâlp a revenit în atenția publicului odată cu aprobarea de către Guvern a ordonanței de urgență care stabilește modalitatea de aplicare a impozitului pe construcții speciale. Estimarea Guvernului este că din această taxă se va încasa 1 miliard de lei în 2025. Rămâne de văzut dacă și în ce măsură va contribui la reechilibrarea Bugetului de stat în termeni reali.

Textul ordonanței publicat recent spune așa: pentru proprietarii privați de construcții speciale, „taxa” va rămâne doar 0,5% și se va aplica asupra valorii nete contabile. Adică asupra valorii rămasă de amortizat. Așadar, construcțiile amortizate integral, chiar dacă sunt încă în exploatare, au taxa zero.

Despre Taxa pe Stâlp
Construcții Speciale:

  • Taxa de 0,5%
  • Se aplică valorii nete contabile
    (valoarea rămasă de amortizat)
    => construcțiile amortizate integral = taxă zero

Și cum probabil că nu se vor face reevaluări cât taxa rămâne în vigoare, valoarea impozabilă a „construcțiilor speciale” deja existente în evidențele contabile va scădea de la an la an. Ceea ce înseamnă că, în funcție de volumul noilor construcții speciale din perioada următoare, valoarea colectată prin această taxă este posibil să scadă anual.

Despre Taxa pe Stâlp
Perspective:

  • Valoarea impozabilă a celor existente
    = va scădea anual
  • Volum temperat de noi construcții speciale
    => valoarea colectată se va diminua anual

În textul ordonanței apare și o modificare cu referire la articolul 498 din Codul Fiscal. Aceasta menționează construcțiile închiriate/concesionate/folosite cu titlu gratuit/de închiriere. Par vizate active ale statului închiriate sau concesionate unor privați, altele decât construcții de tip clădire impozitate ca atare. Și cum statul nu amortizează bunurile, legiuitorul n-a avut cum să facă trimitere la valoarea netă contabilă.

Despre Taxa pe Stâlp
Modificare Cod Fiscal Art. 498, alin. (1)

  • Construcțiile închiriate/concesionate/folosite
    cu titlu gratuit/de închiriere
    impozitate la valoarea brută contabilă

Am putea interpreta textul ordonanței astfel: dacă vor fi identificate asemenea construcții contribuabilii, „chiriași” să le spunem, vor plăti acest impozit raportat la valoarea brută contabilă din patrimoniul proprietarului. Însă abordarea ar fi posibilă doar dacă aceasta are identificată valoarea individual.

Despre Taxa pe Stâlp
Modificare Cod Fiscal Art. 498, alin. (1)

• Par vizate active ale statului
închiriate sau concesionate unor privați
• Impozit pe valoarea brută contabilă
dacă este identificată individual

Deși legiuitorul pare că a vrut să clarifice mai multe elemente în același timp, rezultatul este unul plin de confuzie. O versiune mai utilă ar fi putut fi: „valoarea impozabilă este valoarea de inventar transmisă chiriașului, pentru bunurile de natura construcțiilor, altele decât cele supuse taxei pe clădiri.”

Despre Taxa pe Stâlp
Alternativă clarificatoare:

  • Valoarea impozabilă este
    valoarea de inventar transmisă chiriașului,
    pentru bunurile de natura construcțiilor,
    altele decât cele supuse taxei pe clădiri

Din păcate acesta rămâne un punct neclar cu privire la modul de aplicare a taxei pe stâlp, ceea ce ar fi putut fi evitat printr-o formulare expresă. Ca în prea multe cazuri, textele legilor sunt neclare, uneori chiar contradictorii, punând presiune pe specialiștii din fiecare domeniu să deducă pe cont propriu intenția legiuitorului când aceasta ar fi trebuit să fie însăși menirea Ordonanței.

Despre Taxa pe Stâlp
Neclarități evitabile:

  • Formulări confuze
  • Forțarea interpretărilor personale
  • Ordonanța nu își atinge scopul

De multe ore privații, persoane fizice sau juridice, sunt acuzați că nu vor să respecte Legea. Cu siguranță există și oameni și firme de rea-credință. Însă, mult mai des, situația este fix invers: privații ar vrea să se conformeze, însă textele legilor nu le dau șansa s-o facă. Fie pentru că sunt neclare, fie pentru că intră în conflict cu alte legi, fie pentru că sunt rupte de realitate și nu pot fi aplicate ca atare. Spre deosebire de ghicitori, legile ar trebui să fie formulate clar, concis și accesibil pentru toate tipurile de contribuabili.

Despre Taxa pe Stâlp
O problemă generalizată:

  • Conformarea voluntară nu este încurajată
  • Există și rea-credință, cu siguranță
  • Majoritatea contribuabililor vor să respecte legile
  • Însă legile sunt neclare/contradictorii/rupte de realitate
  • Soluția: legi clare, concise, accesibile

Iar când vine vorba despre taxa pe stâlp, revin la întrebarea inițială: va contribui decisiv la reducerea deficitului sau doar generează noi birocrații și bătăi de cap? Rămâne să vedem împreună rezultatele. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *