Veridice 815 – România, o săptămână mai târziu

Ne găsim astăzi într-o cu totul altă atmosferă decât cea imaginată acum o săptămână. O dovadă în plus că orice previziune, oricât de bine fundamentată, poate fi contrazisă radical de apariția imprevizibilului. Tocmai de aceea orice previziune făcută, mai ales zilele acestea, trebuie corelată cu riscul de a se confirma. Regula generală fiind că rezultatul așteptat este direct proporțional cu riscul asumat.

Nu cunoaștem încă efectele pe termen scurt și mediu ale reluării alegerilor prezidențiale. Putem doar spera că, din punct de vedere economic, nu ne vom confrunta cu efecte nefavorabile majore. Mă refer la încrederea investitorilor în mediul economic din România. Dar și la nivelul costurilor de finanțare ale statului pe care nu le putem evita având în vedere nivelul nostru de îndatoare și presiunea pe reducerea deficitului bugetar.

România, o săptămână mai târziu
Efecte economice – EXTERN

  • Încrederea investitorilor în economie
    – deja sunt în România
    – interesați să vină în România
  • Încrederea piețelor în statul român
    – costuri împrumuturi
    – reducerea deficitului bugetar

Toate acestea depind de percepția celor din afara României. Atitudinea lor se va vedea concret în parametrii economici de care vom beneficia sau cu care ne vom confrunta în această perioadă. Bineînțeles, deciziile autorităților și modul în care vor comunica în aceste zile pot face diferența.

România, o săptămână mai târziu
Efecte economice – EXTERN

  • Vor face diferența:
    – deciziile autorităților
    – modul lor de comunicare

Pe plan intern, însă, cred că ar trebui să facem tot ce ține de noi să deblocăm fondurile europene și să avem o politică fiscală care să contrazică afirmațiile conform cărora toate taxele vor crește pentru că, nu-i așa, începe primul an postelectoral.

România, o săptămână mai târziu
Efecte economice – INTERN

  • Vor face diferența:
    – deblocarea fondurilor europene
    – politica fiscală

Cum nici această afirmație nu mai este întrutotul adevărată, noul Guvern va avea sarcina să cântărească foarte bine noile măsuri fiscale astfel încât să susțină mediul de business din România la un nivel competitiv. Deficitul bugetar trebuie remediat, cu siguranță. Însă ar fi înțelept ca soluțiile adoptate să plece tocmai de la cauzele deficitului.

România, o săptămână mai târziu
Efecte economice – INTERN

  • Vor face diferența:
    – măsuri fiscale benefice mediului de afaceri
    – reducerea deficitului bugetar
    prin remedierea cauzelor sale

Nu în ultimul rând, planurile noului Guvern ar trebui să se concentreze mai mult și mai profund pe Educație. Este o investiție nepopulară pentru că nu produce rezultate palpabile instant. Însă resimțim din plin faptul că nu a fost cu adevărat o prioritate pentru Guvernele din trecut, fiind pusă în discuție doar în termeni de salarizare, nu și de strategie pentru viitorul țării noastre.

România, o săptămână mai târziu
Focus pe Educație

  • Investiție nepopulară
    (rezultate „întârziate”)
  • Impact major în socitate + economie
  • Nevoia de reforme profunde
  • Strategie esențială viitorului României

Urmează o perioadă în care am avea nevoie de oameni competenți și politicieni responsabili care să pună binele țării pe primul loc. Nu prin lozinci, ci prin fapte. Măcar pentru că în situația dată nu prea există loc decât pentru soluții eficiente și realiste la problemele cu care ne confruntăm.

România, o săptămână mai târziu
Nevoile României

  • Oameni competenți
  • Politicieni responsabili
  • Fără lozinci goale de conținut
  • Prin fapte concrete și cu impact

Trăim, așadar, vremuri pe care greu ni le-am imaginat și care prevăd o serie de schimbări profunde. Ne dorim ca aceste schimbări să ne fie benefice tuturor și fiecăruia dintre noi, nu un nou prilej de a ne separa încă o dată pe două sau mai multe maluri.

România, o săptămână mai târziu
Nevoile României

  • Schimbări profunde
  • Reforme benefice
  • Dialog și consens

Însă depinde de noi să înțelegem că o țară dezbinată este o țară mai slabă pentru noi toți. Așa că vă invit să facem fiecare tot ce putem pentru a-i uni pe cei din jurul nostru. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *