Veridice 743: Taxa pe lux nu rezolvă deficitul bugetar

Guvernul promitea încă de anul trecut că își reduce semnificativ cheltuielile. Însă realitatea ne arată că și-a crescut major cheltuielile în ciuda unui deficit bugetar îngrijorător de mare. În schimb creșterile de taxe și impozite pentru privați se intensifică. Printre acestea, și taxa pe lux devine realitate.

Taxa pe lux se aplică în două cazuri. (1) Pentru persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în România cu valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei. Mă întreb de ce nu se aplică și pentru clădirile nerezidențiale? (2) Persoane fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție depășește 375.000 lei. Avioanele, iahturile sau bărcile nu au fost incluse.

Taxa pe lux
2 Cazuri

  1. Persoane fizice
    clădiri rezidențiale
    valoare impozabilă = 2,5 mil. RON (500.000 EUR)
  2. Persoane fizice + juridice
    mașini
    valoare achiziție = 375.000 RON (75.000 EUR)

Vorbim despre valori individuale, nu cumulative. Altfel spus, dacă ai 3 case și valoarea lor totală depășește pragul de 2,5 milioane lei – taxa nu se aplică. În schimb dacă ai o singură casă cu o valoare care depășește 500.000 EUR, atunci intri sub incidența „taxei pe lux”.

Taxa pe lux
Cazul caselor

  • Valori individuale
    NU cumulative
    Ex: o singură proprietate
    = peste 500.000 EUR

În cazul mașinilor se aplică aceeași logică cu o mare diferență. Valoarea de referință este cea de la data achiziției. Chiar dacă acum 20 de ani ai cumpărat o mașină cu peste 75.000 EUR, care astăzi nu mai valorează nici 15.000 EUR, tot te califici la „taxa pe lux”. Nu contează vechimea, starea mașinii sau o evaluare curentă a ei. Și consider că această valoare de referință trebuie să fie valoarea fără TVA.

Taxa pe lux
Cazul mașinilor

  • Valoarea de achiziție
  • NU contează
    – vechimea mașinii
    – starea mașinii în prezent
    – valoarea curentă

Însă lucrurile sunt ceva mai complicate în cazul caselor pentru că acolo se ia în calcul valoarea impozabilă, nu de piață. Iar valoarea impozabilă este calculată de către autoritatea locală conform art. 457 din Codul Fiscal și trebuie să fie comunicată contribuabililor de către această autoritate.

Taxa pe lux
Cazul caselor

  • Valoarea impozabilă
    nu cea de piață
  • Valoare stabilită de Primărie
    cf. art 457 din Codul Fiscal
  • Comunicată de către organul fiscal

Altfel spus, Primăriile trebuie să înștiințeze toți contribuabilii care se găsesc în această situație pentru a completa și depune Formularul 216 până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a făcut public recent acest formular.

Taxa pe lux
Cazul caselor

  • Valoarea impozabilă
  • Comunicată de către organul fiscal
  • Completare Formular 216 (ANAF)
    – case = sfârșitul lunii septembrie
    – mașini = decembrie

Ar fi o idee bună să verificăm deciziile de impunere pe care le-am primit la începutul anului și în care există sau ar trebui să existe și valoarea impozabilă a proprietății. Dacă nu regăsim această informație, ar trebui să primim curând o informare oficială din partea autorităților pe această temă. Sau cel puțin așa ar fi corect să se întâmple.

Așa-zisă taxă pe lux are totuși câteva probleme, menționez doar trei. (1) La cum a fost construită, încasările nu vor rezolva nici pe departe gravitatea deficitului bugetar explodat din cauza creșterii iresponsabile de cheltuieli și refuzului guvernanților de a-și reduce excesele. (2) Întărește retorica guvernanților împotriva celor „bogați. (3) Este încă o formă fără fond.

Taxa pe lux
Probleme

  1. Deficitul bugetar rămâne nerezolvat
  2. Incitare la conflict economic în societate
  3. Formă fără fond

Când doar te faci că rezolvi probleme, fără excepție, creezi noi probleme. Poate cândva vom înțelege că destinul acestei națiuni ne leagă pe toți, fie că mergem acasă pe jos, într-o Dacie sau un Porsche. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *