Veridice 741 – Digitalizarea Statului

Vorbeam în ediția precedentă despre cauzele extinderii birocrației care a creat un fenomen îngrijorător – birocrațiile digitale. Astăzi vorbim despre cum ar arăta un proces real de digitalizare.

Digitalizarea are nevoie de foarte multe clarificări. Legi și reguli care sunt evazive, contradictorii sau imposibil de respectat la literă, interpretate de fiecare autoritate după cum consideră de cuviință, ar trebui să fie rezolvate unitar la nivelul întregii țări. Digitalizarea oferă oportunitatea de a face foarte multe simplificări. Odată ce datele sunt digitale, ele pot fi accesate și utilizate în toate procelese relevante.

Digitalizarea
Beneficii

  • Clarificări
    legi + reguli evazive, contradictorii, inaplicabile
  • Simplificări
    aceleași date utilizate în toate demersurile

Digitalizarea asigură baza necesară implementării de funcții avansate de verificare, corelare și analiză. Adică optimizări de procese, reguli și legi. Automatizări de procese și proceduri. Corelarea diferitelor baze de date pentru analize complexe. În lipsa acestor funcții inteligente, ratăm cea mai valoroasă parte a digitalizării: business intelligence. Altfel spus, identificarea, extragerea și analiza datelor ca suport pentru decizii inteligente.

Digitalizarea
Beneficii

  • Implementare funcții avansate
    verificare, corelare și analiză
    => optimizări procese, reguli și legi
    => business intelligence
    => decizii inteligente

Digitalizarea elimină balastul. Ceea ce astăzi facem prin 10 deplasări pentru 10 operațiuni diferite, digitalizarea poate face printr-o singură operațiune online. Ceea ce astăzi fac 10 angajați care mută dosare dintr-un loc în altul, digitalizarea poate face printr-un singur sistem automatizat bine configurat.

Digitalizarea
Beneficii

  • Eliminarea balastului
    – sisteme, procese, proceduri
    – număr angajați, competențe

Digitalizarea oferă transparență. În fața aceluiași sistem, toți suntem egali. Nu mai există interpretări, nu mai există relații personale sau alte modalități de a evita legile și regulile aflate în vigoare. Nu se mai cer „situații” cu cifre care trebuie să justifice ce vor să facă unii sau alții, însă care nu reflectă nicidecum realitatea.

Digitalizarea
Beneficii

  • Transparență
  • Respectarea legilor/regulilor
  • Restaurarea adevărului statistic

Însă digitalizarea are câteva condiții obligatorii. În primul rând competență tehnică reală. Tehnologia este un amplificator neutru: va propaga cu aceeași putere și idei bune, și idei proaste. Deci să ne asigurăm că în aceste proiecte sunt furnizori foarte buni, specialiști adevărați din interiorul instituțiilor și un grup consistent de profesioniști din economia reală care sunt relevanți proiectului.

Digitalizarea
Condiții obligatorii

  • Competență tehnică
    – furnizori
    – specialiști din instituții
    – profesionilști din economia reală

Digitalizarea funcționează atunci când prioritizează calitatea experienței contribuabililor. Altfel vom crea doar noi birocrații care întâmplător sunt și digitale. Digitalizarea ia în calcul și niveluri diferite de familiarizare cu noile tehnologii, acces limitat la astfel de instrumente și nevoia de asistență în folosirea acestora.

Digitalizarea
Condiții obligatorii

  • Prioritizarea experienței contribuabililor
    – rezolvare probleme
    – accesabilitate
    – familiarizare
    – asistență

Iar digitalizarea schimbă profund tipologia competențelor necesare instituțiilor, nivelul de pregătire, ierarhia, mentalitatea. Similar discuțiilor despre educație, trebuie să decidem dacă vrem sisteme performante care ne obligă la reforme radicale, sau perpetuarea acelorași practici familiare oamenilor deja aflați în sistem.

Digitalizarea
Condiții obligatorii

  • Tipologia competențelor
  • Nivelul de pregătire
  • Ierarhia
  • Mentalitatea

Digitalizarea este o șansă incredibilă la progres. Ar fi bine să n-o irosim pentru că alte țări cu care suntem în concurență sunt deja departe. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Recente:

Despre Educație:

Provocările prezentului:

Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *