Între finalul de an în care ne uităm la ce-a fost și începutul de an în care anticipăm ce va fi, probabil zilele acestea încă ne găsesc într-o dispoziție reflexivă. Și cum istoria uitată se repetă, vă propun astăzi un exercițiu pentru a trăi cu intenție, focus și motivație în 2024. Astfel, anul viitor pe vremea aceasta, să ne găsim mai aproape de ceea ce ne-am fi dorit deja să fie viața noastră.
Să ne imaginăm o linie automată de umplere a paharelor. Fiecare pahar trece prin fața dozatorului. După fiecare plin, banda se pune în mișcare și noi pahare sunt poziționate în fața dozatorului. Ciclul continuă, paharele se succed în ritm constant. Dacă suntem norocoși, pentru câteva zeci de ani, banda nu se oprește niciodată.
Paharul Vieții
- Linie automată (firul vieții)
- Umplerea paharelor (zilele vieții)
- Succesiunea zilelor-paharelor (cursul vieții)
În acest exercițiu paharele reprezintă zilele vieții noastre. Ele se umplu pe parcursul celor 24 de ore. Apoi sunt sigilate și nu le mai putem schimba conținutul niciodată. Nu putem controla numărul paharelor sau banda care le aduce în fața dozatorului. Însă putem controla conținutul lor.
Paharul Vieții
Exercițiu
- Paharele (zilele)
- Umplerea lor (cele 24 de ore)
- Ingredientele (momentele/emoțiile zilei)
- Sigilarea (nu putem întoarce timpul înapoi)
Dacă am revizita paharele deja umplute, cum ar arăta ele? Sunt opace sau transparente? Mirosul lor este plăcut sau dureros? Este gustul lor bogat în experiențe și oameni dragi sau sărăcăcios? Ne transmit bucurie și recunoștință sau tristețe și regret? Și dacă le-am lua pe fiecare în mână, am recunoaște fiecare conținut? Sau poate chiar am avea impresia că nu sunt paharele noastre?
Paharul Vieții
Exercițiu – revizitarea
- Opace sau transparente?
- Miros plăcut sau dureros?
- Gust bogat sau sărăcăcios?
- Senzație de bucuruie și recunoștință
sau tristețe și regret? - Familiare sau străine?
Revizitarea paharelor nu dă timpul înapoi. Ele sunt deja sigilate pentru totdeauna. Le putem privi și analiza, le putem retrăi sau reinterpreta. Însă niciodată nu le putem înlocui conținutul. Prin urmare, scopul demersului poate fi doar cum vrem să umplem următoarele pahare.
Paharul Vieții
Exercițiu – revizitarea
- Revizitare ≠ dăm timpul înapoi
- Revizitare = analiză, retrăire, reinterpretare
- Scopul: cum vrem să umplem următoarele pahare
Poate vrem să conțină mai multă bucurie și pace sufletească. Poate mai multă răbdare și empatie. Poate să aibă mai multe amintiri cu cei dragi. Sau un gust mai tonic din momente frumoase, veselie și noi experiențe de neuitat. Poate vrem noi obiceiuri care să infuzeze paharul cu texturi deosebite, gusturi pline și mirosuri adânci. Sau poate vrem mai mult curaj, căci un pahar cu greșeli nu este nici pe departe atât de amar ca un pahar irosit.
Paharul Vieții
Exercițiu – viitor
- Mai multă bucurie și pace
- Mai multă răbdare și empatie
- Mai multe amintiri cu cei dragi
- Mai multe momente frumoase, veselie, noi experiențe
- Noi obiceiuri
- Mai mult curaj
Deși în viața de zi cu zi avem impresia că paharele nu se vor opri niciodată, realitatea este că numărul lor este finit. Nu știm și nu putem controla câte pahare avem la dispoziție. Nu putem controla nici măcar toate circumstanțele în care sunt umplute paharele. Dar putem controla care este contribuția noastră la umplerea paharului din fiecare zi. Și poate, de ce nu, la un număr de pahare umplute corespunzător, putem primi și un bonus în număr de pahare viitoare.
Paharul Vieții
Exercițiu – control
- Numărul paharelor este finit
- Nu știm câte pahare vom avea
- Nu controlăm circumstanțele umplerii lor
- Controlăm cu ce umplem noi paharele
O viață trăită cu intenție, focus și motivație este decizia fiecăruia dintre noi să luăm înapoi controlul umplerii paharelor. Înseamnă că în fiecare zi, indiferent prin ce trecem, ne vom asigura că paharele conțin ceva benefic sufletului și vieții noastre. Și nu doar pentru acea zi, ci și pentru viitoarele redegustări ale paharelor.
Paharul Vieții
Exercițiu – control
- O viață trăită cu intenție, focus
și motivație este o decizie=> indiferent prin ce trecem,
punem în fiecare pahar
ceva benefic
pentru prezent + viitor
Nu există o rețetă perfectă. Fiecare suntem diferiți, rețeta fiecăruia este diferită. Benefic ar fi să nu irosim niciun pahar, ci să-l folosim pe fiecare pentru a distila gusturi din ce în ce mai bogate. Bogate în emoții frumoase, râsete zgomotoase și oameni dragi. Bogate în compasiune pentru cei din jurul nostru și pentru noi înșine. Bogate în curiozitate și curaj pentru descoperirea de noi ingrediente. Bogate în decizii înțelepte și echilibru pentru a nu tulbura conținutul lor.
Paharul Vieții
Exercițiu – rețetă unică
- Nu există rețeta „perfectă”
- Fiecare este diferite
=> rețete diferite - Important: să nu irosim niciun pahar
Prin urmare, ce ne-am dori pentru paharul de astăzi? Ce am vrea să adăugăm fără excepție în fiecare zi? Ce am vrea să nu mai punem niciodată? Le vom lăsa pe toate într-un morman fără sens și misiune sau le vom pune pe rafturi atent montate? Valoarea lor va înceta odată cu noi sau va sluji și următoarelor generații?
Paharul Vieții
Exercițiu – paharul de astăzi
- Ce vrem să adăugăm zilnic?
- Ce nu vrem să mai punem vreodată?
- Morman fără sens și misiune?
- Frumos aranjate pe rafturi atent montate?
- Valoarea lor încetează odată cu noi
sau va sluji și următoarelor generații?
Frumusețea este că noi decidem cu ce umplem paharele. Ceea ce ni se întâmplă sau ceea ce fac alții nu vor mai avea loc într-un pahar deja plin. Să ne asigurăm că anul viitor pe vremea aceasta vom avea 366 de pahare pline cu ceea ce este benefic nouă și vieților noastre. Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!