Veridice 628: Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

Oamenii potriviți la locul potrivit și în momentul potrivit sunt rarități, din păcate. Și poate tocmai pentru că nu întotdeauna ne înțelegem rolul în locul și momentul în care ne găsim, rezultatele sunt slabe în cel mai bun caz. Atunci când ne asumăm o poziție într-o organizație este important să înțelegem și să ne asumăm responsabilitatea acesteia și misiunea pe care o avem de îndeplinit.

Statul a ajuns să fie această oază de liniște spre care tinde oricine. Remunerații mărite, sigure, cerințe de performanță reduse sau inexistente, lipsă de responsabilitate.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La stat

  • Remunerații mărite, sigure
  • Cerințe de performanță reduse / inexistente
  • Lipsa de responsabilitate

În același timp, în mediul privat capacitatea de a ține pasul cu inflația este redusă, stabilitatea locurilor de muncă este greu încercată iar nivelul de performanță este continuu împins mai sus de rigorile competivității.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La privat

  • Greu se ține pasul cu inflația
  • Instabilitatea locurilor de muncă
  • Creșterea cerințelor de performanță

Nu demult spuneam că nu putem aștepta performanță de la oamenii care lucrează în administrație dacă aceștia nu sunt plătiți corespunzător. „Niciun profesionist nu va veni să lucreze la stat pe astfel de salarii”, se spunea atunci. Și cu siguranță exista un sâmbure de adevăr la acel moment în această problemă.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La stat – în trecut

  • Cauza problemelor
    = „profesioniștii nu vin pe salarii mici”

Între timp salariile la stat au crescut – de la vârful administrației și până la autoritățile locale din comune. Doar că ce s-a întâmplat ulterior a fost total împotriva firescului așteptat. Obiectivul era ca oameni competenți să vină și să lucreze la aceste salarii ridicate, muncind cât doi dinaintea lor și revoluționând sistemul. Deci ne așteptam să vedem creșterea productivității muncii, modernizarea instituțiilor și o calitate superioară în interacțiunile noastre cu autoritățile.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La stat – în prezent

  • Salariile au crescut
  • Așteptări:
    = venirea profesioniștilor
    = creșterea productivității
    = reformarea sistemelor
    = modernizarea instituțiilor

Însă realitatea a fost cinică. Nu numai că cei care erau angajați au rămas în continuare perpetuând același comportamente și atitudini. Nu numai că nu au fost introduse criterii de performanță și evaluare periodică. Dar au mai fost angajați și mulți alți oameni fără nicio strategie. Iar rezultatul este că aportul lor în productivitate este inexistent.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La stat – în prezent

  • Salariile au crescut
  • Realitate:
    = comportamente și atitudini neschimbate
    = lipsă criterii de performanță
    = lipsă evaluare periodică
    = creșterea numărului de angajați
    = zero progres în productivitate

În realitate criteriul selecției noilor veniți nu a fost competența și nici dorința de a schimba în bine viața comunităților din care fac parte. Și oricum este greu de construit un mediu competitiv când, nu de puține ori, cei incompetenți ocupă poziții de conducere de mulți ani. Și dacă oamenii vor să schimbe lucrurile în bine, toate pot fi blocate de un șef interesat doar de propriul venit, statusul oferit de funcție și grațiile celor care l-au pus acolo.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La stat – în prezent

  • Salariile au crescut
  • Realitate:
    = lipsește competența
    = lipsesc schimbările în bine
    = șefi incompetenți

Poate veți spune că există și excepții. De acord. Însă nu putem construi sisteme și performanță din excepții izolate. Când cei puțini luptă împotriva fluxului majorității obosesc și se resemnează, poate chiar pleacă. Iar sistemul continuă să funcționeze din ce în ce mai rău.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

Excepțiile

  • Cu siguranță există
  • Nu putem avea progres real
    doar din câteva excepții
  • Descurajarea celor care vor
    să facă lucruri bune

În mediul privat o creștere a veniturilor oamenilor este posibilă doar atunci când există un surplus de profitabilitate. De exemplu, încasări mai mari la aceleași costuri sau chiar scăzute. Iar creșterea profitului presupune de cele mai multe ori o creștere a valorii oferite clienților. Adică a competivității produselor și serviciilor.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La privat

  • Creșterea veniturilor oamenilor
    = după creșterea profitului companiei
  • Exemplu:
    – încasări mai mari
    – cu păstrarea costurilor/reducerea lor
  • Creștere valorii oferite clienților
    = competivității produselor/serviciilor

Altfel spus, oamenii din acea organizație își cresc indicii de performanță. La fel ar trebui să fie și în cazul celor care și-au asumat roluri în slujba statului, adică în slujba cetățenilor. Probabil că mediul nu încurajează o atitudine proactivă și implicată. Însă circumstanțe cât se poate de imperfecte sunt și în mediul privat.

Omul (ne)potrivit la locul (ne)potrivit

La privat

  • Creșterea veniturilor oamenilor
    = creșterea performanței

La stat

  • Ar trebui să fie la fel

Fiecare dintre noi ar fi bine să ne asigurăm că suntem cu adevărat oamenii potriviți la locul potrivit și în momentul potrivit. Este ușor să ne plângem că lucrurile nu merg bine, că nu s-au schimbat, că nu există progres. Însă realitatea este că noi, prin fiecare decizie individuală, decidem dacă mâine va fi mai bine sau mai rău pentru noi toți.

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare continuăm discuția despre „unii și alții”. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Leadership:

Noul An:

Partajează asta:

Apreciază:

Încarc…This entry was posted in În MediaVeridice. Bookmark the permalink.

Navigare articole

← Veridice 627: Gândirea Tribală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *