Veridice 530 – Reevaluarea, numai după 5 ani. O interpretare abuzivă

Tot mai des întâlnesc situația în care autoritățile locale emit puncte de vedere conform cărora valoarea impozabilă a unei clădiri, odată stabilită, nu mai poate fi modificată timp de 5 ani.

Dacă în unele cazuri nu e neapărat o problemă, în alte cazuri devine un abuz. De exemplu, pentru apartamentele sau spațiile comerciale aflate la parter de bloc, unde se include și terenul, fără ca în contractul de vânzare-cumpărare să fie defalcată valoarea construcției și cea a terenului.

Reevaluarea. Doar la 5 ani

  • În unele cazuri devine un abuz
    > apartamente cu spații comerciale la parter
    în CVC NU este defalcată
    valoarea construcției + cea a terenului

Așadar, la un apartament cumpărat cu 2000 euro/mp care avea o suprafață de 100 mp, primăria înregistra în evidențe valoarea de 200.000 euro. Însă costul clădirii fără teren nu depășea 800 euro/mp – adică o valoare impozabilă de 80.000 euro. Pentru că în contracte nu a fost defalcat prețul între valoarea construcției și aportul valorii terenului, primăria înregistra cei 200.000 euro ca valoarea impozabilă.

Reevaluarea. Doar la 5 ani

Exemplu Calcul

  • Apartament cumpărat cu 2000 euro/mp
  • Suprafață = 100 mp
  • Cost clădire (!fără teren) = 800 euro/mp
    => valoare impozabilă = 80.000 euro
  • CVC fără valori defalcate
    clădire + teren
    => Primăria înregistrează valoare impozabilă
    = 200.000 euro

Firesc și conform legii, contribuabilul realiza în anul următor un raport de evaluare, obținând valoarea impozabilă corectă de 80.000 euro. Ar fi fost aceasta o modalitate nelegitimă de scădere a impozitului? Nu! Tocmai pentru că în prima instanță impozitul calculat era prea mare. De ce? Pentru că baza impozabilă era eronată. Și oricum trebuia plătit doar în anul următor.

Reevaluarea. Doar la 5 ani

Soluția normală

  • Contribuabil realizează raport de evaluare
  • Raport de evaluare clădire = 80.000 euro
  • Depunde la Primărie raportul
  • Se calculează impozitul la
    valoarea impozabilă din raport

Între timp legiuitorul a spus: Acolo unde prețul din contracte nu e defalcat între clădire și teren, se ia ca bază impozabilă valoarea fiscală anterioară, și NU prețul din contract. Prin urmare lucrurile ar trebui să fie clare. Numai că vin unele primării și întreabă: Ce fac atunci când apartamentul e nou și nu am valoare fiscală anterioară?

Reevaluarea. Doar la 5 ani

Clarificare legiuitor

  • Dacă CVC nu are valori defalcate
    (clădire + teren)
    => bază impozabilă = valoarea fiscală anterioară
    (NU prețul din contract)

Și o luăm de la capăt. Înregistrăm întregul preț și dacă vine contribuabilul nu îi primim raportul de evaluare decât pentru 5 ani. Este absurd. Indiferent că e vorba despre neînțelegerea legii, comoditate sau protejarea veniturilor la bugetul local – nu se poate justifica un impozit calculat eronat.

Este surprinzătoare această interpretare nouă a „legii vechi”. O consider abuzivă pentru că, în cei 6 ani de când a apărut noul cod fiscal, nu a existat această înțelegere a normelor. În plus, aceste norme nu s-au mai modificat deloc în această materie de la începutul emiterii lor.

Nu există nicio justificare legală pentru această interpretare de către unele Primării. Iar referitor la contractele de vânzare-cumpărare – ar fi benefic ca în structura acestora să existe întotdeauna defalcarea între construcții și aportul valorii terenului în cazul tuturor tranzațiilor de proprietăți imobiliare.

Reevaluarea. Doar la 5 ani

Soluție unitară

  • Toate CVC trebuie să aibă
    valoarea defalcată
    clădire + teren

Reamintesc aici că Ministerul de Finanțe a emis în 10 februarie 2021 o adresă către Asociația Orașelor, Asociația Municipiilor și Asociația Comunelor din România din care citez: „(…) considerăm că această actualizare se poate realiza și mai devreme de 5 ani (…). Astfel, în opinia noastră, potrivit acestor prevederi legale, actualizarea valorii impozabile în baza unui raport de evaluare trebuie realizată cel puțin o dată la 5 ani, fără a se interzice actualizarea mai devreme de acest termen. Puteți citi aici documentul integral.

Reevaluarea. Doar la 5 ani

Punct de vedere Ministerul de Finanțe

  • Actualizarea se poate realiza și mai devreme de 5 ani
  • Raportul de evaluare trebuie realizat cel puțin o dată la 5 ani,
    fără a se interzice actualizarea mai devreme de acest termen
  • Vizualizează documentul sursă

Am vorbit de multe ori despre calitatea legislației din România. Spun și revin asupra ideii că Legea trebuie să clarifice cap-coadă o situație. Fără interpretări, fără zone neacoperite, fără libertăți pentru diferite autorități centrale sau locale. Altfel pentru ce mai avem nevoie de legi dacă situațiile concrete rămân la discreția unora și altora? Iar legea trebuie aplicată în litera și spiritul ei, indiferent de rezultat. Creșterea bugetelor locale nu poate fi făcută prin interpretarea abuzivă a legii.

Reevaluarea. Doar la 5 ani

Despre LEGE

  • Clarificare situații cap-coadă
  • Fără loc pentru interpretări
  • Aplicată în litera și spiritul ei indiferent de rezultat

Știu că de multe ori oamenii și companiile acceptă astfel de interpretări abuzive ale legii din lipsă de cunoștințe de specialitate, timp și resurse. Însă de undeva trebuie să începem schimbarea noțiunii că întotdeauna contribuabilul e bun de plată indiferent de situație. Prin urmare, îndemnul este să cerem întotdeauna soluția corectă. Altfel doar perpetuăm situații neplăcute pentru noi toți. Schimbarea pe care ne-o dorim începe prin a nu mai înghiți în sec la fiecare nedreptate.

Sursa schimbării

  • Nu mai acceptăm interpretări abuzive
  • Cerem întotdeauna soluția corectă
  • Cerem întotdeauna respectarea legii

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc pace!

Impozitare Clădiri 2022:

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *