Veridice 513 – Fișa postului liderilor puternici (III)

În ediția precedentă am discutat despre a doua serie de responsabilități pe care liderii puternici le au în fișa postului. Ne reamintim pe scurt: autonomie, evoluție, recompensă, standarde, model demn de urmat și asumarea responsabilității. Astăzi continuăm cu o nouă serie de responsabilități pentru lideri – fie că vorbim despre afaceri mici sau corporații, instituții sau autorități centrale și locale.

Ca lideri nu putem garanta întotdeauna succesul, dar avem obligația de a garanta întotdeauna integritatea. Este important ca această atitudine să fie adoptată la toate nivelurile organizației. Astfel evităm capcana victimei copleșite de circumstanțe nefavorabile care este mereu la cheremul acțiunilor celorlalți. Nu putem preîntâmpina neprevăzutul, însă recâștigăm controlul situației prin alegerile făcute cu privire la propriile acțiuni în fața evenimentelor zilei.

#Integritatea | Lideri Puternici – Fișa Postului 

  • Nu putem garanta succesul
  • Dar putem garanta integritatea
    – asumarea responsabilității
    – recâștigarea controlului

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Modul în care liderii percep conflictul dă tonul în toată organizația și direcționează energiile către soluții sau escaladarea problemelor. Conflictul este doar un dezacord strategic asupra căii optime de atingere a scopului comun. Aceste situații sunt inevitabile deoarece oamenii se confruntă cu măsurarea propriei performanțe, cu informații incomplete sau perspective diferite. Liderii rezolvă aceste conflicte prin intermediul misiunii și valorilor organizației care determină punctajul soluției optime și invită oamenii la colaborare în jurul obiectivului comun.

#Gestiunea conflictului | Lideri Puternici – Fișa Postului

  • Concentrarea pe soluții
    – dezacord strategic – atingerea scopului
  • Posibile cauze
    – optimizarea performanței individuale
    – informații incomplete
    – percepții diferite
  • Posibile soluții
    – misiune + valori
    => soluția optimă (! colaborare)

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici nu evită discuțiile dificile, nici măcar atunci când propriile decizii sunt contestate. Problemele nu dispar, ci degenerează. Fie că este vorba despre sine sau alți oameni din organizație, atunci când există tensiuni trebuie clarificată rapid situația. Ne reamintim scopul comun, înțelegem perspectivele diferite și fiecare explică poziția în situația dată. Apoi stabilim care este acel compromis care rezolvă situația, care sunt angajamentele asumate de fiecare și bunele practici care sunt adoptate pe viitor în situații similare.

#Clarificările | Lideri Puternici – Fișa Postului

  • Problemele nu dispar ci degenerează
  • Clarificăm rapid situația împreună:
    – reamintim scopul comun
    – înțelegem perspectivele diferite
    – ascultăm explicațiile fiecăruia=> compromisul necesar
    angajamentele fiecărei părți
    lecțiile pentru viitor

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Ca lideri trebuie să construim un sistem de „escaladare a colaborării” în care oamenii aduc în atenția managerilor seniori conflictele ireconciliabile înainte ca remedierea acestora să fie tardivă sau prea scumpă. În prezența părților, se cer informații detaliate pentru a găsi cele mai bune soluții posibile în timp util. În astfel de situații alegerile nu sunt perfecte, nici ideale. Vorbim despre decizii dificile, cu costuri și beneficii descentralizate și ambigue. Tocmai de aceea este esențială claritatea misiunii și a valorilor – pentru că ne oferă harta deciziilor care ne vor ajuta să atingem scopul comun organizației.

#Escaladarea colaborării | Lideri Puternici – Fișa Postului

  • Se prezintă conflictele managerilor (! la timp)
  • Se cer informații / detalii
  • Se găsesc soluțiile
    criterii: respectare misiune + valori
    => atingerea scopului comun

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Este important într-un conflict să ne asigurăm că sursa problemei NU este optimizarea subsistemelor în detrimentrul SISTEMULUI. Altfel spus, că dorința individuală de performanță nu intră în conflict cu rezultatele, misiunea sau valorile organizației per ansamblu. Așa cum am mai discutat, degeaba „apărarea” a performat excelent dacă echipa a pierdut. Sau degeaba echipa a câștigat dacă și-a pierdut suporterii sau dacă nicio altă echipă nu va mai juca vreodată cu ei. Victoria este importantă atâta timp cât am definit corect ce înseamnă „victorie”.

Liderii puternici își respectă întotdeauna promisiunile. În puținele cazuri în care acest lucru devine imposibil, ne onorăm cuvântul dat fiind onești cu cei implicați. Imediat ce apare un obstacol ce nu poate fi depășit, îi informăm pe ceilalți și gestionăm consecințele neîndeplinirii promisiunilor făcute. Această formulă este una dintre regulile fundamentale în comportamentul liderilor pentru a deveni un model adoptat de întregul colectiv. Reamintim în permanență oamenilor că nimic nu funcționează în lipsa încrederii.

#Respectarea promisiunilor | Lideri Puternici – Fișa Postului

  • Îndeplinim angajamentele luate
    SAU
  • Ne onorăm cuvântul dat:
    – onești + transparenți
    – gestionăm consecințele

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici nu încetează niciodată să învețe cum să fie mai buni. Facem asta stând de vorbă cu ceilalți – fie că sunt omologi, superiori, subordonați, parteneri, furnizori sau clienți. Cum putem fi mai buni, colabora mai bine, lucra mai eficient și cum putem să ne sprijinim unii pe ceilalți pentru un mediu benefic stării sufletești și performanței profesionale.

#Zilnic mai buni | Lideri Puternici – Fișa Postului

  • Comunicare permanentă cu ceilalți
    omologi, , superiori, subordonați,
    parteneri, furnizori sau clienți(!) cum putem fi mai buni împreună?

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare continuăm detalierea fișei de post pentru lideri puternici. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *